Cégvilág

Nálunk is demonstrálnak majd a tejtermelők?

Demonstrációt szervez a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) a hazai élelmiszerláncok elé, ha rövid időn belül nem sikerül megállapodásra jutnia a kereskedőkkel - közölte Kovács László, a szervezet elnöke.

A TT azért kezdeményez tárgyalásokat, hogy meg lehessen állítani a fogyasztói, illetve a tejfelvásárlási árak csökkenését, mivel a több hónapja tartó, kedvezőtlen tendencia veszteséggel fenyegeti az ágazati vállalkozásokat.

A terméktanács tapasztalatai szerint a láncok számos esetben "importálnak" az unión belülről olcsó (dömpingáras) tejtermékeket, és ezzel letörik a magyar árakat is. A napokban például az egyik élelmiszerhálózat irreálisan alacsonynak tartott, 129 forintos literenkénti áron értékesített cseh tejet, illetve ezer forintos kilogrammonkénti áron cseh trappista sajtot. Ez literenként 60 forintos tejfelvásárlási árat feltételezne, holott Csehországban - állítja a TT - a feldolgozók 90 forintot fizetnek a termelőknek (nálunk pedig a felvásárlási ár 80 forint körül mozog). Ágazati szakértők szerint az olcsó behazatal úgy valósulhat meg, hogy egyes tagországok piaci szereplői olykor veszteségek árán is hajlandók megszabadulni felesleges készleteiktől.

A magyar tiltakozásokra a közelmúltbeli németországi megmozdulások szolgáltatnak mintául, mivel az ottani gazdálkodók már az elmúlt hetekben demonstráltak az árcsökkenések ellen. Előfordult, hogy egyes német termelők értékesítés helyett kiöntötték a tejet. Nálunk - jelentette ki Kovács László - ilyen drasztkus megmozdulás nem lesz, ehelyett a piaci szereplők kisebb tiltakozásokat terveznek. Mint ismert, a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek számító Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége már a napokban döntött arról, hogy csatlakozik az árcsökkenés miatt demonstráló - és a most zajló labdarúgó Európa-bajnokság után újabb megmozdulásokat kilátásba helyező - német gazdálkodókhoz.

Tej Terméktanács demonstráció Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége Kovács László dömpingárak
Kapcsolódó cikkek