Még 1958-ban történt, amikor milliók érkeztek a brüsszeli világkiállításra, hogy megcsodálják az Atomiumot – amely azóta a város jelképe lett és maradt –, hogy a Wawre nevű kisvárosban – amely 20 kilométerre található a fővárostól – elkészült egy új ház. A kerek pavilonra emlékeztető épületet oszlopokon álló lapos tető fedte. Kívülről semmi különös. Ugyanakkor a ház két síngyűrűre épült, és a pincében lévő villanymotor másfél óra alatt fordította körbe az egész épületet – 130 négyzetmétert a négy szobával, konyhával és fürdővel – a tengelye körül.

A cél az volt, hogy a ház kövesse a napfényt: a tervező így akart beteg feleségén segíteni, aki szerette a napsütést. A falakat és az ablakokat nagyon alaposan szigetelték, így a fénynek és napnak köszönhetően a kellemes 20-22 fokot még télen is biztosítani lehetett. A forró napokon viszont a kívánt helyiséget egyszerűen árnyékba fordították, vagyis nem volt szükség a hűtésére. „Ez tökéletesen energiatakarékos megoldás” – nyilatkozta a jelenlegi tulajdonos, és ennek ismeretében valóban kérdés, miért nem említették meg fél évszázadon át a szakértők. A házat most újra felfedezték, és még az sem kizárt, hogy megoldásait 50 esztendő után felhasználják a legmodernebbnek szánt energiatakarékos épületeknél…

Ideális otthon Ilyen házakat persze egyre több helyen fejlesztenek és tesztelnek. Az Egyesült Államokban a szakértők becslése szerint rövidesen 40-42 millió forintért piacra kerül az ún. „nulla energiaigényű” ház. A tervező és kivitelező cég az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala által kiírt programban mutatta be  terveit. A házban a legkorszerűbb technika és az energiahatékony építkezés a meghatározó. Az alapterülete 150 négyzetméter, jó tágas egy négy-öt fős család számára. Az Ideal Homes számítógépes szimulációkkal tesztelte a projektjét, illetve végezte el a szükséges módosításokat, hogy a ház éves szinten valóban annyi energiát termeljen, amennyit el is fogyaszt. A világítást hosszú élettartamú kompakt fénycsövekkel oldották meg, az üvegszálas szigetelők helyett pedig cellulózszigetelést alkalmaztak. Emellett a házat vinilbevonatú ablakokkal, jól szigetelt csővezetékkel és hővisszaverő panelekkel látták el, ezek a tetőzsindely alatt kaptak helyet. A hagyományos légkondicionáló és a kazán szerepét egy hőszivattyú és az egész házat behálózó csőrendszer látja el, amely a föld egyenletes hőjét használja ki. Ez télen-nyáron állandó, s a megfelelő mélységben mintegy 15 Celsius-fokos. A megoldással a fűtőrendszerrel összekapcsolva hűtik vagy fűtik az épületet, és a kiinduló 15 foknak köszönhetően nem kell túl nagy erőfeszítéseket tenni, hogy elérje a minden évszakban kellemesnek mondható 20-23 Celsius-fok körüli hőmérsékletet. A másik újdonság egy tartály nélküli vízmelegítő, amely csak annyi vizet hevít a kívánt szintre, amennyit azonnal elfogyaszt a háztartás.

Megtermelt energia A házban az energiatermelést is meg kellett oldani. Ennek érdekében a már klasszikusnak mondható módszert, a tetőre szerelhető napelemeket alkalmazták. A déli oldalon elhelyezett panelek évente megközelítőleg 6000 kilowattóra elektromos áramot termelnek. Azokban a hónapokban, amikor a háznak több energiára van szüksége, természetesen csatlakozik a helyi villamos hálózatra. Nyáron azonban a szükségesnél több energia előállítására képes, s ezt visszaáramoltatva a hálózatba, jóváírást kaphat az elektromos művektől, így az év végén a számlák elvileg átlagban nullára futnak ki. A prototípust három éve tesztelik, és az épület képes volt tartani a kitűzött célokat. A gyártó egyelőre csak bérbe adja a házakat, fenntartva a jogot a lakások teljesítményének vizsgálatára, hogy az adott területeken akár a mostaninál is hatékonyabbá tegyék a technikát, mielőtt megkezdenék termék piaci értékesítését.

Ház időseknek Más szempontból közelítenek a korszerű házhoz a német szakértők. Hannoverben az idei CeBIT-en olyan lakást mutattak be, amely elsősorban az idős, illetve a vak és gyengén látó embereket segítheti. A lakás ugyanis beszéddel vezérelhető. A European Media Laboratory (EML) szakemberei és a Német Vakok Tanulmányi Intézetének tagjai közösen fejlesztették ki az intelligens otthont. A házban minden beszéddel irányítható, legyen szó a világításról, a fűtésről vagy a kedvenc zene kiválasztásáról és lejátszásáról. A világítás akár teljesen vagy csak egyetlen helyiségre korlátozva fel- és lekapcsolható, szabályozható. A vezérlés nem függ egyetlen személytől, így a család bármely tagja elboldogul vele, és mindenki a saját igényeihez igazíthatja a fényt, a hőmérsékletet vagy a kikapcsolódást.