Cégvilág

Újabb megapláza alapkövét rakták le Budapesten - Képek!

A Határ úti közlekedési csomópontnál épülő Neo Center a multifunkcionalitás jegyében nemcsak irodaterülettel gazdagítja kereskedelmi részlegét, de a hasonló központokhoz képest újdonságként egy 5000 négyzetméteres sportközpont is helyet kap a komplexumban.

A mintegy 15 milliárd forintból megépülő bevásárló- és irodaközpont várhatóan 2010 tavaszán nyitja meg kapuit. Az üzlethelyiségek értékesítését a Cushman & Wakefield, az irodák bérbeadását a CB Richard Ellis és a GVA Robertson végzi.

A NEO Center beruházója a londoni székhelyű Chayton Capital LLP befektetési alapkezelő és tanácsadó vállalat. A fejlesztő pedig az a Whitestone Investment Consulting Ltd., amely az utóbbi időben igen élénknek mutatkozik a kereskedelmi- és irodaközpontok építésében, hiszen alig néhány hete tették le Budaörsön a Solaris City névre keresztelt beruházás alapkövét, máris egy újabb komplexum építésébe kezdtek.

A NEO Center nem egyszerűen egy bevásárlóközpont lesz, hanem sokkal inkább egyfajta „élményközpont”. Az üzlethelyiségek értékesítésével megbízott Cushman & Wakefield partnere, Szabó Viktória szerint a 40 000 négyzetméteres komplexum méretét és koncepcióját tekintve is eltér a hagyományos értelemben vett bevásárlóközpontoktól. A 15 000 négyzetméternyi nettó bérbe adható üzletterület rendkívül színes, minden vásárlói igényt kielégítő bérlői összetétel kialakítására ad lehetőséget. A bevásárlóközpont három szintjén számos ismert nemzetközi divat-, elektronikai- és kozmetikai cég kínálja majd termékeit, és egy szupermarketet is kialakítanak az épületben. Tárgyalásokat folytatnak egy jelentősebb elektronikai kereskedőcéggel, valamint egy játékforgalmazóval is.

Szabó Viktória elmondta, hogy a NEO Center elsősorban a lokális vásárlói bázisra alapoz, a közvetlen vonzáskörzetben élőket célozza meg, az itteni vásárlóréteg sajátosságait vették figyelembe a központ pozícionálásánál is. Éppen a lokális jelleg miatt erős szolgáltatói bázis kialakítására törekszenek: gyógyszertár, ügyfélszolgálati irodák, bankfiókok, optikai üzlet, tisztítószalon is helyet kap itt. A bérleti díjak a bérlemény méretétől, a bérlet időtartamától és az üzlethelyiség elhelyezkedésétől függően négyzetméterenként havi 12 és 50 euró között változnak.

A megszokott kereskedelmi üzletek és kávézók mellett helyet kap a NEO Centerben egy 5 000 négyzetméteres sport- és szabadidőrészleg is, ahol három szinten fedett és szabadtéri futball- és kosárpálya, fitnesz központ, bár, étterem és tetőterasz, sőt egy játszótér is várja majd a látogatókat. A sportközpont meglétét szem előtt tartották a bérlői összetétel kialakításánál is: az átlagosnál nagyobb hangsúlyt fektettek az ezekhez kapcsolódó funkciókra és üzletekre.

Szabó Viktória szerint az itt megépülő irodaház és sportközpont rendkívül jó hatással lesz a bevásárlóközpont forgalmára, hiszen a különböző funkciók sokkal szélesebb és változatosabb vásárlói rétegeket vonzanak.
Hasonló állásponton van az irodák bérbeadásáért felelős egyik ügynökség, a GVA Robertson irodai divíziójának vezetője, Papp Róbert, aki szerint a modern, új építésű ingatlanok sikeres hasznosításában a projekt lokációja és árfekvése mellett mára egyre hangsúlyosabbá vált az elérhető szolgáltatások minősége és mennyisége.

Konthur Adrienne, az irodák bérbeadásával megbízott másik ingatlan-tanácsadó, a CB Richard Ellis ügyvezető igazgatója szerint az épület további kiemelkedő előnye, hogy a reptér és a belváros közt félúton helyezkedik el. A Határ úti metrómegállónál található irodaház a városközpontból nemcsak autóval, hanem tömegközlekedéssel is könnyen és gyorsan megközelíthető, ugyanakkor a Ferihegyi repülőtér is percek alatt elérhető innen.

– A NEO Center irodaházban nyolc szinten 17 000 négyzetméter „A” kategóriás iroda várja a bérlőket. A bevásárlóközponttól különálló bejárattal, recepcióval és biztonsági szolgálattal rendelkező irodaház a rugalmas térkialakításnak köszönhetően a kisebb területet igénylő cégek és a nagyobb vállalati központok számára egyaránt ideális – hangsúlyozta a CB Richard Ellis ügyvezetője.

Papp Róbert szerint a NEO Centerben bérelhető irodai egységek a megszokottnál is jobb ár-érték arányt képviselnek a budapesti irodakínálatban. Az épület tömegközlekedési kapcsolata és a környezetében elérhető munkaerőbázis gyakorlatilag megegyezik a legsikeresebb irodai szegmens, a Váci út adottságaival, míg a kínálati bérleti díjak nagyságrendileg 10 százalékkal kedvezőbbek, így azonos műszaki tartalom mellett jelentős költségcsökkentést érhetnek el az itt megtelepülő cégek.

Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere az alapkőletétel során elmondta, hogy a hármas metróvonal, a buszpályaudvar, a sűrű villamosközlekedés és az átmenő autósforgalom révén a Határ úti csomópont mindenképpen ideális helyszínt biztosít egy olyan új és színvonalas bevásárlóközpontnak, mint a NEO Center.

Az eddig is folyamatosan formálódó alvárosközpont fejlődésének új lendületet ad a NEO Center megjelenése – mondta a polgármester, aki fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy az itt kialakítandó sportlétesítmények a kerület számára is fontos funkcióval gazdagítják a környéket, közösségi szempontból is hasznos szolgáltatást nyújtva az itt élőknek.

A polgármester egyébként némi meglepetést keltve éppen az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával adta át a NEO Center jogerős építési engedélyét. A fejlesztő Whitestone Investment partnere, Györke Balázs az engedély átvételekor elmondta, hogy a kerülettel kialakított korrekt kapcsolat, és az ez alkalommal is jól szemléltetett gyors ügyintézés nagyban hozzájárul a beruházás zökkenőmentes lebonyolításához.

A felvetésre, hogy több konkurens bevásárlóközpont is igen közel esik majd a NEO Centerhez, Györke Balázs azt válaszolta, hogy éppen annyival kínálnak többet a hagyományos bevásárlóközpontoknál, amennyivel több funkció lesz itt. Emellett a NEO Center az itt megszokottnál lényegesen magasabb színvonalat képvisel majd – ez igaz lesz a szolgáltatások színvonalára és a bérlői összetételre is.  Hozzátette: ha a Határ úti csomópontra úgy tekintünk, mint egy fejlődő bevásárlónegyedre, akkor az itt már meglévő és a velünk idetelepülő üzletek még nagyobb vonzerőt fognak jelenteni a vásárlók számára. A fejlesztő bizakodását pedig alátámasztja az is, hogy további területek megvásárlását tervezik a környéken.
 
Chayton Capital LLP

A beruházó a londoni székhelyű Chayton Capital LLP befektetési alapkezelő és tanácsadó vállalat, mely főként Közép-Kelet-Európa ingatlanfejlesztői piacán aktív. A Chayton Capital által kezelt Chayton Duna Fund nevű alap összesen 115 millió eurót kezel, melyből magyarországi, romániai és bulgáriai beruházások valósulnak meg a következő években.
 
Whitestone Investment Consulting Ltd.

A NEO Center fejlesztője a Whitestone Investment Consulting Ltd. Az ingatlanbefektetési tanácsadás és az ingatlanfejlesztés terén tevékenykedő vállalat korábban IRES néven működött és olyan beruházásokat valósított meg Budapesten, mint például az West Gate Bussines Park, a Pharmapark, illetve olyan tranzakciókat bonyolított, mint az East West Irodaház és az Óbuda Gate irodaházak eladása. A Whitestone vezetői 2000 óta dolgoznak együtt, a cég 2006 óta működik a mostani tulajdonosi struktúrában.

Jelenleg több jelentős kereskedelmi és irodaépület fejlesztését végzik: május közepén tették le Budaörsön a Solaris City nevű kereskedelmi- és irodaközpont alapkövét, Törökbálinton egy 14 hektáros logisztikai parkot alakítanak ki, és ők építik a Határ úti közlekedési csomópontnál a NEO Center bevásárlóközpontot is. Lakóingatlan projektjeik közül kiemelkedik a belvárosi Palazzo Dorottya luxus-apartmanház, a IX. kerületben található Mill Lofts luxuslakások és a III. kerületi Villa Toscana lakókert.  is. A vállalat Romániában és Vietnámban szálloda-, kereskedelmi és lakóépület fejlesztésekkel megkezdte nemzetközi terjeszkedését.

GVA Robertson Szabó Viktória Whitestone Investment Consulting Ltd. CB Richard Ellis Neo Center Cushman & Wakefield
Kapcsolódó cikkek