Cégvilág

22-23 forintot adnak a külföldiek a dél-békési dinnyéért

Kerülik, vagy nyomott árakon vásárolják meg a görögdinnyét a külföldi vevők a dél-békési dinnyefelvásárló telepeken; blokád egyetlen településen sincs - mondta Simonka György, a Simba Hungary Kft. vezetője hétfőn.

A medgyesbodzási dinnyetermelő és felvásárló cég képviselőjének tudomása szerint egyetlen felvásárló sem tud 30 forintot adni a dinnye kilogrammjáért, hiszen a külföldi vevő telephelyi áron átlag 22-23 forintot fizet. Így a kereskedők maximum 20-22 forintot tudnak megadni a dinnye kilogrammjáért.

Elmondta: a térségi dinnye legfőbb vásárlói a csehek, a szlovákok, a lettek, a litvánok és a lengyelek. Ők most, a hétvégi blokádról szóló hírek hallatán inkább az olasz, a macedón és a szerb piacon tájékozódnak.

A 30 forintos felvásárlási árat csak a skandináv piacra szánt dinnyéért tudják megadni a felvásárlók, ott ugyanis a speciális súlyú 2,8-3,5 kilogramm közötti dinnyét kedvelik.

A Budapesti Nagybani Piacon hétfőn a görögdinnye kilóját 45 és 55 forint közötti árakon kínálták a viszonteladók számára. A lengyelországi Lublin nagybani piacának honlapján szereplő árak szerint a görögdinnyét 1,2 zlotyis átlagáron (85-90 forint) értékesítették a nagybani piacon, pénteken.

A tavalyihoz képest ugyan 5-10 százalékkal, 7 ezer hektárra csökkent az idén a dinnye termőterülete Magyarországon, a betakarított termés mennyisége a tavalyihoz képest azonban így is mintegy 30 ezer tonnával 180 ezerre nőhet - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FriutVeb) igazgatója korábban az MTI-nek.

Mártonffy Béla szerint a belföldi termelésből augusztus végéig, szeptember elejéig lesz kínálat a piacon, a magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldre viszik, a többit belföldön értékesítik.

Az idén a dinnye hozama szélsőségek között ingadozik: van, ahol egy hektárról csak 20 tonnát, míg máshol 70-80 tonnát is betakarítanak - tette hozzá.

Simba Hungary Kft. felvásárlási ár dinnye Nagybani Piac Simonka György Mártonffy Béla
Kapcsolódó cikkek