Cégvilág

A Mol a legnagyobb, a Nokia Komárom a legdiszkrétebb magyar társaság

Mindent visz a Mol: az olajcég a 2007-ben elért, az egy évvel korábbitól bő tíz százalékkal elmaradó, 2594 milliárd forintos árbevételével toronymagasan vezeti a hazai toplistákat.

A társaság ráadásul nem csupán az árbevétel tekintetében az első: a legnagyobb adózott eredmény mellett a legnagyobb exportbevétellel és saját tőkével is ő büszkélkedhet a 2007-es adatok alapján. (Egy kicsit nagyobb árbevétellel már a globális elitbe is be lehetett volna kerülni: a Fortune 500-as listájának utolsó helyezettje, az egyesült államokbeli Fluor építőipari társaság a múlt évet 16,69 milliárd dolláros árbevétellel zárta.)

Az elmúlt héten jelentek meg a HVG Top 50-es és a Figyelő Top 100-as listái; az adatokat az előbbihez a Creditreform, az utóbbihoz a Dun & Bradstreet szolgáltatta. Az árbevétel szerinti első kilenc helyezett mindkét rangsorban ugyanaz – a „pontszerző” helyeken az Audi Hungária, az E.On Földgáz Trade, a Philips Magyarország, a Magyar Telekom és a GE Hungary –, az első eltérés ezután következik: a Tesco Global Áruházak csak a HVG listáján szerepel, a Figyelőnél tizedik Samsung Electronics így itt a tizenegyedik lett.

Mindkét összesítésből hiányzik ugyanakkor az ország – feltehetően – harmadik legnagyobb árbevételű cége, a Nokia Komárom Kft. A nyári adatszolgáltatástól notóriusan elzárkózó társaság 2006-ban 1093 milliárd forintos árbevételt ért el, szinte biztosra vehető tehát, hogy 2007-es eredménye is dobogót ér. Diszkrétek a hazai kiskereskedelmi láncok is: míg a Spar, a Metro és az Auchan a HVG-nek és a Figyelőnek is megadta az adatait, addig a CBA, a Co-op Hungary és a Reál Hungária esetében egyelőre a piackutatók becslésére kell hagyatkoznunk.

Az ACNielsen és a Trade Magazin – a HVG által is idézett – adatai szerint a CBA 525 milliárd, a Co-op 440 milliárd, a Reál pedig 331 milliárd forintos forgalommal zárta az évet, ezekkel az eredményekkel mind a három társaság az első húszban szerepelne. (A jövő évi lista egyik nagy előrelépője mindazonáltal a Spar lesz, amelynek bevételéhez a nemrégiben megvásárolt Plus lánc várhatóan 100 milliárd forint körüli tétellel járul majd hozzá.)

Az energiaszektor immár hagyományosan jól szerepel, a Figyelő 100-as listáján az ágazatot 13 cég képviseli, ezek pedig átlagosan négy-négy helyet léptek előre. A társaságok árbevétele átlagban 7,6 százalékkal emelkedett úgy, hogy a Mol mellett – döntően a piaci gázárnál alacsonyabb közüzemi díjak és az enyhe tél miatt – visszaesést könyvelt el az E.On Földgáz Trade és a Panrusgáz is. Az építőipar mélyrepülésével ugyanakkor a legnagyobbak sem tudtak mit kezdeni. A HVG Top 50-esébe egyedül a Strabag került be – ez elit legnagyobb, 27 százalékos árbevétel-csökkenésével. A Figyelőnél több mint tíz helyezéssel lépett hátra a Hídépítő és több mint hússzal a Colas-Hungária és a Betonút.

A HVG adózott eredmény szerinti listáján az árbevételi rangsorból értelemszerűen kimaradó pénzintézetek is helyet – és igencsak jó helyeket – kaptak. Az OTP Bank 209 milliárd forinttal a Mol és az Audi között a második helyen végzett, az első 25-ben a szektor tíz társasággal képviselteti magát.

A legnagyobb foglalkoztatók listájának élmezőnye tavaly óta nemigen változott; közel 36,5 ezer fővel a Magyar Posta vezet a több mint 33 ezer embernek munkát MÁV és a 31 ezer alkalmazottal rendelkező OTP előtt. (A Mol ebben a sorban „csak” az ötödik.) Kiemelkedő a Magyar Suzuki előrelépése: a cég több mint másfélszeresére növelte létszámát, ennél impozánsabb mutatót csak a Pick Szeged könyvelt el – a Délhús beolvasztásának eredményeként.

További részletek itt olvashatók.

Top50 Nokia Komárom Top100 Figyelő Mol HVG
Kapcsolódó cikkek