Cégvilág

Abramovics: nem elég a Chelsea, kellene a Dunaferr is?

Az ismert orosz milliárdos, Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó orosz Evraz Group fel akarja vásárolni az ukrán Donbasst, amely a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-nek is többségi tulajdonosa.

Az Evraz Group, a világ egyik legnagyobb acél- és vanádiumipari, valamint érc- és szénbányászati cége hamarosan befejezi az ukrán ISD felvásárlását – tudatta tegnap a Kommerszant orosz gazdasági napilap. Ukrán források szerint az Evraz már megkezdte a könyvvizsgálatot a Donbass által irányított vállalkozásoknál.

Az ukrajnai csoport a számos ottani acélművön túl többségi tulajdonosa egyebek között a magyarországi Dunaferrnek és a lengyelországi gdanski hajógyárnak. Utóbbi a rendszerváltás előtt arról várt ismertté, hogy 1980-ban ez volt a lengyel ellenzéki mozgalmak központja, itt alakult meg Lech Walesa vezetésével a Szolidaritás szakszervezet. A 2007-ben közel 300 milliárd forint konszolidált árbevételű, dunaújvárosi székhelyű ISD Dunaferr társaságcsoport ma a magyar acélipar meghatározó vállalkozása, az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese.

Roman Abramovicsnak, a londoni Chelsea Football Club tulajdonosának 34 százalékos tulajdonrésze van az Evraz Groupban.

Az ukrán Donyec-medencei Ipari Szövetség (ISD) egyesülésről tárgyal acélgyártókkal, de még senkivel nem egyezett meg semmiben, mondta az ISD vezérigazgató-helyettese a Dow Jones hírügynökségnek. 

Az ISD eddig már tárgyalt az ArcelorMittallal - a világ legnagyobb acélipari vállalatával, az orosz Novolipetsk vas- és acélművekkel, és a legnagyobb orosz acélipari vállalattal, az Evraz csoporttal, mondta a vezérigazgató-helyettes, Alekszandr Pilipenkó.

Pilipenkó cáfolta a hírt, amely szerint az ISD közel van a megállapodáshoz az Evrazzal, vagyonrészek eladását illetően.

Az ISD egyesülési tárgyalásokat folytat, és nem vagyonrészek értékesítését tervezi, és "nem igaz, hogy közel vagyunk egy megállapodáshoz", mondta Pilpenkó.

Evraz Roman Abramovics Dunaferr Donbasz Chelsee
Kapcsolódó cikkek