Cégvilág

Akcióban a kartellcsoport

Bár a kartellezők mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék a Gazdasági Versenyhivatal dolgát, az ebben az évben szinte sorozatban indította az eljárásokat a gyanúja szerint jogsértően szövetkező vállalkozásokkal szemben.

Köztük van a vasúti árufuvarozással kapcsolatos ügy és a taxisok feltételezett közbeszerzéses visszaélése is. Legutóbb a malmok "fogadhatták" a versenyhatóság rajtaütésszerűen megjelenő képviselőit, mert az adatok arra utaltak, hogy felosztották egymás között a lisztpiacot. Az eljárás valamennyi hazai malomipari vállalkozást érinti.

Előfordul, hogy kartellcsoport gyanúja alaposnak tűnik, azt mégsem támasztja alá a hivatali vizsgálat. Így például a közelmúltban bizonyíték híján megszüntették a brókercégek és a borászok ellen indított eljárásokat. Az esetek döntő többségében azonban - a versenytanácsi határozatok és a bírósági ítéletek igazolják - a kartellcsoport nem alaptalanul lép fel.

A hétmilliárd forintos bírságú autópályakartell-ügy legfelsőbb bírósági felülvizsgálati tárgyalása a nyár végére, őszre várható.

További részletek a keddi Világgazdaságban.

brókercégek kartellcsoport GVH malmok borászok autópályakartell-ügy
Kapcsolódó cikkek