Cégvilág

Íme, a Richter bejelentése - Nem éppen erre számítottunk!

A Richter Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentette, hogy a Polpharma tranzakció valószínűleg nem valósul meg.

A Richter 2007. november 15-én hozta nyilvánosságra, hogy a Genefar BV. és a Richter között társulási szerződés jött létre a Polpharma részvényei 99,65%-ának a megszerzésére. A Szerződést a Richter 2007. december 18. napján megtartott rendkívüli közgyűlése jóváhagyta.

Ezt követően a lengyel versenyhivatal (OPCC) múlt hét végén hozzájárult a szerződésben foglalt tranzakcióhoz. A Richter ugyanezen napon (2008. július 3.) értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint a szerződés megszűnt. Ezen eseményeket követően, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelethez tett bejelentés után a Richter 2008. július 4. napján kezdeményezte a Richter törzsrészvények kereskedésének felfüggesztését a BÉT-en.

A Richter nem ért egyet a Genefar-nak a szerződés megszűnésével kapcsolatos álláspontjával. A versenyhivatali jóváhagyásra tekintettel a Richter 2008. július 14.-ére tűzte ki a szerződés zárásának és a részvényjegyzésnek az időpontját, melyről a Genefar-t 2008. július 4. napján értesítette.

A helyzet tisztázása érdekében 2008. július 6. napján a Richter és a Genefar képviselői, pénzügyi és jogi tanácsadói Budapesten tárgyalást folytattak. Az egyeztetés eredménytelenül zárult, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a Genefar a Szerződés teljesítését a felek által aláírt és a rendkívüli közgyűlés által jóváhagyott megállapodásban foglaltakhoz képest további jogok és előnyök biztosításához, valamint egyes kötelezettségeknek az elengedéséhez kötötte volna.

Jóllehet a Richter részéről semmi akadálya nem lenne a sikeres zárásnak a kontraktus eredeti feltételei szerint, a Genefar jelezte, hogy nem teljesít az eredetileg - a Richter rendkívüli közgyűlése által 2007. december 18. napján elfogadott - szerződésben meghatározott feltételek alapján, ezért a Richter Igazgatóságának álláspontja szerint a Richter és a Polpharma közötti tranzakció előreláthatóan meghiúsul. Ez esetben a Richter meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket a szerződésben kikötött 40 millió USD meghiúsulási kötbér érvényesítése érdekében.

A Richter Igazgatósága nevében Bogsch Erik vezérigazgató elmondta: részünkről mindent megtettünk annak érdekében, hogy a tranzakció a részvényesek által jóváhagyott feltételek mentén létrejöhessen. Természetesen rendkívül csalódottak vagyunk, ugyanakkor a Richter továbbra is elkötelezett marad a stratégiai célok – terápiás rések, hozzáadott értékű termékek, biotechnológia – megvalósítása iránt a részvényesi érték növeléséért.

Bogsch Erik Polpharma Richter
Kapcsolódó cikkek