Cégvilág

Intő jel szülőknek: már kisgyerekeket is koleszterin gondokkal kezelnek

Az amerikai gyermekgyógyászokat tömörítő szervezet új állásfoglalást adott ki. Ez alapján akár nyolc éves kortól adhatóak a koleszterin-szint csökkentő gyógyszerek, ha nagy a szív-és érrendszeri betegségek kockázata.

Első alkalommal jelentette ki egy jelentős orvosi szervezet, hogy akár a nyolc éves gyerekeknél is szükség lehet a magas koleszterin-szint gyógyszeres kezelésére. Az American Academy of Pediatrics ezenkívül szélesebb körű szűrést sürget, és csökkentett zsírtartalmú tejet javasol az egy éveseknek – tudósít az MSNBC.

Dr. Stephen Daniels, a szervezet táplálkozástudományért felelős szakembere szerint a módosított javaslatok alapjait azok a tények képezik, amelyek bizonyítják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kisgyerekkorra vezethető vissza. A szakértők véleménye szerint a probléma korai kezelése rendkívül fontos a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek pedig biztonságosan alkalmazhatóak gyerekeknél is.

Az Akadémia a gyógyszeres kezelést azoknál a nyolc év körüli gyerekeknél javasolja, akiknek magas az LDL vagyis a "rossz koleszterin" szintjük. Azok, akiknél a gondot az alacsony "jó koleszterin-szint" jelenti, az első tennivaló a fogyókúra, és a sok mozgás. A gyerekek koleszterin-szintjét ajánlott két éves kortól rendszeresen ellenőrizni, különösen akkor, ha a családban már felmerült ez a probléma. A szakértői szervezet egyúttal – korábbi állásfoglalásával ellentétesen – javasolja a csökkentett zsírtartalmú tej fogyasztását a hízásra hajlamos vagy elhízott egy éveseknél.

koleszterin szív elhízás
Kapcsolódó cikkek