Cégvilág

Mi történik a csepeli szabadkikötőben? Kivizsgálást sürget a Fidesz

A csepeli szabadkikötő egyik öble feltöltésének azonnali kivizsgálást sürgeti a Fidesz azzal, hogy a munkálatokkal súlyosan szennyezik a környezetet.

Illés Zoltán, a párt környezetpolitikusa  közölte: az öböl vízminősége az ipari környezet miatt kérdéses, de az biztos, hogy senki sem ellenőrzi, milyen sittel, szeméttel töltik fel a partszakaszt. Félő, hogy veszélyes hulladék, esetleg olyan, bontásból származó törmelék kerül a Dunába, aminek nem szabadna - tette hozzá.

A kérdéses öböl egy eliszaposodott, évtizedekkel ezelőtt félbehagyott medence, amely sosem volt elég mély, hogy hajókat fogadjon, és partfal sem épült a peremén - mondta el lapunknak Szabó Zsolt, a szabadkikötőt üzemeletető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) vezérigazgatója, hozzáfűzve, hogy az öblöt a privatizációt megelőzően a Mahart befejezetlen beruházásai között sorolták fel.

A használhatatlan terület fejlesztése érdekében folyik az eredeti állapot visszaállítása, vagyis a feltöltés, mégpedig a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata alapján. A határozat melléklete, a visszatöltési terv írja elő, hogy milyen anyagok rétegeit kell az öbölbe hordani, és a technológiai előírások között megszabja a tömörítés mértékét is.

Szó sincs tehát sittről és ismeretlen eredetű hulladékról, hiszen a szakhatósági engedéllyel folyó munkálatok tervét mérnöki iroda készítette, és erre szakosodott társaság végzi a kivitelezést - emeli ki a vezérigazgató, rámutatva, hogy sem gazdasági sem környezetvédelmi szempontból nem indokolt a jelen állapot fenntartása.

További részletek a pénteki Világgazdaságban.

Illés Zoltán csepeli szabadkikötő Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. Fidesz Szabó Zsolt
Kapcsolódó cikkek