Cégvilág

Schmitt Pál: A sikeres magyar sportok sokaknak unalmasak

A magyar kenusport legeredményesebb versenyzője, Kolonics György halála ellenére hat aranyérmet jósol Pekingre Schmitt Pál. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Heti Válasznak azt mondta, egyes sportágakban úgy lehetne tiszta lapot nyitni, ha lenulláznák az eddigi rekordokat.

Kolonics György halálával egyik legértékesebb fiát vesztette el a magyar olimpiai mozgalom – mondta a lapnak Schmitt Pál, aki szerint ebben az időszakban nagy terhelés jellemző minden sportágra, hogy aztán legyen miből kiengedni közvetlenül a versenyek előtt. Szerinte ahogy a közös örömből, úgy és sikerből, úgy talán a közös bánatból is lehet erőt meríteni.

A MOB elnöke szerint az elkövetkezendő időben azon kell fáradozniuk, hogy a sportolók biztonságban érezzék magukat. Bízzanak az edzőjükben, ne féljenek nagy terheléssel edzeni, hiszen ilyesmi rendkívül ritkán fordul elő. Schmitt az olimpia helyszínét érintő politikai aggályokra úgy reagált, ne most próbáljuk megnevelni ezt a hatalmas országot. Valóban vannak problémák, de ezt az olimpia után is fel lehet vetni. „Nem korlátozzuk sportolóink nyilatkozattételi szabadságát sem, csak azt kérem, hogy előbb tájékozódjanak: olvassák el Kína és Tibet történelmét, nézzék meg, ki a dalai láma, mi a buddhizmus. Ezek után nyilatkozzanak."

Mi már akkor is jók voltunk vívásban, öttusában vagy kajak-kenuban, amikor még nem volt televíziós közvetítés, vagy marketing. Most úgy alakult a struktúra, hogy a Nyugat által kevésbé nézett sportágakban jeleskedünk – mondta Schmitt Pál, aki szerint a sikeres magyar sportágak egyesek számára unalmasak lehetnek.

A felmérések szerint a magyarok nemzeti büszkeség érzésének 90 százaléka a sportsikerekből fakad. A sport hozzájárul egy ország nemzetközi megbecsüléséhez, jó híréhez is. Szerinte hat aranyérmet fogunk szerezni az olimpián. Schmitt Pál a lapnak elmondta: vannak sportágak, ahol a riválisaink fényévnyire vannak előttünk: például az étkezés, a súlytartás, az izometriás anyagok bevitele vagy a pszichés felkészülés terén.

olimpia schmitt pál MOB kolonics
Kapcsolódó cikkek