Cégvilág

Több magyar tejet az üzletekbe! Különben bojkott lesz

Nem szállítanak a hazai piaci szereplők tejtermékeket azokba a kereskedelmi láncokba, amelyek nem hajlandók növelni kínálatukban a magyar áruk arányát - hangzott el a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségén (MOSZ) belül működő szarvasmartenyésztői tagozat tájékoztatóján.

A MOSZ ma egyeztetett a lehetséges lépésekről és piacstabilizáló intézkedésekről a tejipar képviselőivel. Az ágazati szereplők már rövid távon azt szeretnék elérni, hogy a hazai és külföldi tejtermékek aránya a mostani 70-30 százalékról 80-20 százalékra növekedjen a boltokban. (Ez utóbbi arány jellemzi a legtöbb EU-tagországot, nálunk tehát az a 2004-es uniós csatlakozás óta az átlagosnál nagyobb teret hódított). Az állattartók és a feldolgozók első lépésként egyeztetéseket kezdeményeznek a hazai élelmiszerhálózatokkal. A "bojkottot" akkor hirdetik meg, ha a tárgyalások eredménytelenek lesznek.

A tejtermelők a nyomásgyakorlást azért tartják szükségesnek, mert a belföldi tejfelvásárlási árak az év eleji literenkénti 96 forintról 80 forintra - jóval az önköltségi szint alá - estek. Megítélésük szerint a termékpályán elérhető valamennyi haszon a kereskedelemben csapódik le, ezért ma mind a termelők, mind a feldolgozók veszteségesen termelnek.

tejbojkott kiskereskedelmi láncok Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége
Kapcsolódó cikkek