Cégvilág

Vissza a 19. századba! Nézze meg az új stílusőrületet

Rohamosan terjed az új stílusirányzat az Egyesült Államokban, a jelszava: arts and craft. A tizenkilencedik század végén az iparosítás ellen küzdő építészek romantikus képzelete annyira megragadta az amerikaiakat, hogy új házaikat is ennek jegyében építtetik.

Az Arts and Crafts mozgalom a XIX. század végén kezdődött, és a XX. század első évtizedeiben élte fénykorát. A korábbi évek kusza, historicizáló stílus-elegye, valamint az ipari termelés rohamos terjedése ellen léptek fel azok a brit és amerikai építészek és iparművészek, akik megalkották ezt a kissé romantikus stílust. Míg Európában a hangsúly a tárgyak kézzel történő megmunkálására esett, addig az Egyesült Államokban a mozgalom a politikai progresszívizmus ellenhatásaként jelent meg: az Arts and Craft képviselőinek célja az volt, hogy létrehozzák az esztétikus, finoman kidolgozott, éppen ezért egyedi középosztálybeli otthont.

A szándék majd’ száz évvel a keletkezése után most újra megvalósulni látszik, bár nem feltétlenül a középosztály körében. Az amerikaiak egyre nagyobb számban tervezik meg új házukat, és annak berendezését az Arts and Craft stílusában a New Yorki régióban. Mindez különleges egyvelegeket hoz létre: a misszionáriusok stílusában készült tölgyfa-szekrényeket Prairie-jellegű színezett ólomüveg ablakok egészítik ki.

A huszadik század elejének divatirányzata az utóbbi években egyre több embert ragadott meg – erősítette meg a New York Times-nak az amerikai építészek szövetsége New Jersey szekciójának elnöke is. Seth A. Leeb maga is részt vett számos Arts and Crafts ingatlan renoválásában, de mint mondja, sokszor ez sem elég. Az új tulajdonosok ugyanis néha még az eredetinél is "olyanabb" házat szeretnének, ezért előfordult, hogy ki kellett cserélnie az autentikus díszítőelemeket újakra. A piac pedig jól jövedelmez: az Arts and Crafts stílusú, öt-hét szobás házak három millió dollár körüli áron kelnek el.


[enews_gallery id='489558']

építészet stílus ingatlan divat
Kapcsolódó cikkek