Cégvilág

30 milliárd forintnyi uniós pénz a járóbeteg szakellátásra

Tizenhat kistérségben kezdődhet el hamarosan a járóbeteg szakellátó központok kiépítése és hét kórház bővítheti a járóbeteg szakellátását - jelentette be mai közös sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Az új egészségügyi intézmények megépítését annak a közel 30 milliárd forint uniós forrásnak köszönhetik a nyertes önkormányzatok, amelyhez sikeres pályázattal jutottak hozzá. A kistérségi pályázaton 25-en indultak, a nyertesek közül 11 a leghátrányosabb helyzetűek között van - mondta Bajnai Gordon, aki szerint 2010-ig kell megvalósulni a beruházásoknak, a szerződéskötésekre hamarosan sor kerül. Az volt a cél, hogy csökkentsék az esélykülönbségeket, a szükségletekhez jobban igazítsák az egészségügyi ellátásokat, komplex rendszereket alakítsanak ki, s a betegségek korai felismerésével segítsék az emberek munkavégző-képességének gyors helyreállítását.

A felépülő 16 kistérségi járóbeteg-szakellátó központ vadonatúj épületet, infrastrukturát és személyzetet jelent. Az építkezés befejeztével európai színvonaló intézményekben gyógyulhatnak a betegek. Székely Tamás elmondta: 6,4 milliárdot szántak azon kórházak járóbeteg szakellátásának fejlesztésére, amelyekben teljesen megszűnt, vagy legfeljebb 20 ágyon maradt meg az aktív betegellátás. A kilenc pályázó közül heten nyertek. Az eredetileg rendelkezésre álló 31,5 milliárdból megmaradó tíz milliárd nem vész el. Arra az eredetileg pályázó önkormányzatok meghívásos módon ismét jelentkezhetnek, felkészülésüket segítik az illetékes tárcák. A most nem nyertes pályázók tehát nem dolgoztak hiába - tette hozzá.

EU források kórházak kistérségek
Kapcsolódó cikkek