Cégvilág

Diákmunkások vigyázzatok! Botrányos ING-ügynökök

Tapasztalatlanságukkal visszaélve, a diák munkavállalókkal szemben jóval több szabálytalanségot követnek el a cégek, mint a munkaerőpiac más szereplőinek kárára - írja a Figyelő.

Szórólaposztásra jelentkező diákok panaszolták be az ING Biztosító Zrt. egyes ügynökeit a közelmúltban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, mivel a közvetítők a csoport nyugdíjpénztárába való belépéshez kötötték, hogy kiválasztanak-e valakit munkára. Az ügylet a PSZÁF egy, a közvetítőket érintő általános témavizsgálat során kívánja felgöngyölíteni.

Mindezek után az ING Biztosító néhány hete megvált mintegy tíz, a társaság számára elfogadhatatlan üzletpolitikát folytató ügynökétől.

Az ING-nél ugyanakkor az eset kapcsán a Meló-Diák és az Universitas Iskolaszövetkezethez kötődő Universitas Kft. tagszervezési gyakorlatát vizsgálják, és az eredmény fényében döntenek az esetleges együttműködésről.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség júniustól augusztus közepéig 132 munkáltatót ellenőrzött, amelyek közül 109-nél rendellenességet tapasztalt a nappali tagozatos diákok foglalkoztatása során. Ez az arány 20 százalékkal magasabb, mint a munkaerőpiacon általában. A feketefoglalkoztatás a leggyakoribb vétség – a 615 ellenőrzött tanulóból 165-nél ez volt a helyzet – emellett gyakoriak a munkavédelmi hiányosságok is.

A könnyű fizikai feladatok közül a szórólapok terítése a legnépszerűbb, nem véletlen, hogy ezen a területen szép számmal hajtottak végre ellenőrzést az OMMF munkatársai.

Universitas ommf diákmunka Meló-diák
Kapcsolódó cikkek