Ötvenezer háztartásnak elegendő elektromos áramot képes termelni Pakisztán első, cukornáddal üzemelő biogáz erőműve. Az egységet nyolc, környezetbarát GE Jenbacher gázmotor működteti, melyek cukornád-hulladékból felszabadult biogázt használnak fel üzemanyagként. A megújuló energiaforrással működő erőmű elősegíti a régió energiahiányának enyhítését és csökkenti a fosszilis fűtőanyagok felhasználását.

Magyarországon is megnőtt az energiatermelő gázmotorok iránti kereslet. A dunaújvárosi távhőellátó vállalat tavaly 12 földgáz üzemű gázmotort vásárolt a GE Energytől. A társaság nyolc JGS 320 GS. B/L gázmotort szállított a Shakarganj Mills Ltd. kogenerációs erőművéhez, melyek a tervek szerint a cég cukornád-feldolgozó üzemének helyszíni energiaellátásához és fűtéséhez járulnak hozzá. A 8 MW teljesítményű erőműben termelt áram egy részét az országos hálózatnak adják át a 22 évre szóló energiavásárlási megállapodás keretében. A motorok kipufogógázából és hűtővizéből származó mintegy 8 megawattnyi hőenergia felhasználásával az üzem lepárló tevékenységét támogatják. A pakisztáni feldolgozó üzemben etanol előállítása során szinte költségmentesen keletkezik az a biomassza-hulladék, amely folyamatosan rendelkezésre álló energiaforrásként áram- és hőtermelés céljára is felhasználható. A cukornád hulladékból előállított biogáz ezáltal nagyban csökkenti az üzem általános működési költségeit.

Kashif Raza Kazmi projektigazgató elmondta, hogy mivel Pakisztán évente mintegy 225 millió liter etil-alkoholt állít elő, arra számít, hogy számos más lepárlóüzem is hoz létre hasonló erőműveket az országos energiahálózat által biztosított energiamennyiség kiegészítésére.

A megújuló erőforrások alkalmazásával az üzem nemcsak megnöveli energiahatékonyságát, de kiváltja a fosszilis tüzelőanyagokból származó, korábban az országos hálózatról érkezett energiát. Azáltal, hogy az erőmű fosszilis tüzelőanyagok helyett biogázt használ áramtermelési célokra széndioxid krediteket is leadhat, így a kiotói szerződés értelmében éves szinten várhatóan 20 ezer tonna karbon kredit egységet (CER) bocsáthat ki. A vevő pénzügyi döntésében nagy szerepet játszott a karbon kredit egységekből előre látható bevétel. A projektet az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozásról szóló keretegyezménynek (UNFCCC) megfelelően, a Carbon Services Pakistan és a Frist Climate AG cégek jegyzik.