Cégvilág

Kedvezőek a budapesti szállodaárak - Nemzetközi felmérés

Magyarország kedvező árakkal jelenik meg a szállodapiacon, Budapesten egy szállodaszobáért a felmérés szerint átlagosan 123 eurót kérnek egy üzleti vendégtől - derül ki az üzleti utazásokkal foglalkozó Hogg Robinson Group (HRG) legfrissebb szállodapiaci elemzéséből.

Az elemzésről szóló közlemény szerint a nemzetközi szállodaipar a nehéz gazdasági körülmények között is jól állja a sarat és bizonyos régiókban még növekedést is elkönyvelhet.

A feltörekvő piacokon továbbra is drágák a szállodák, az üzleti utazók számára változatlanul Moszkvában állítják ki a legborsosabb hotelszámlákat. Budapest meglehetősen olcsónak számít.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban kedvező árakkal jelenik meg, és ez a trend 2008-ban is folytatódott. Ausztriában hasonlóak a trendek a magyarországihoz, ám itt az árszint valamivel magasabb: Bécsben egy szoba átlagosan 162 euróba került az első félévben.

Németországban ugyancsak alacsonynak lehet mondani a hotelek árszintjét. Frankfurtban átlagosan 181 eurót, Münchenben 154 eurót, Berlinben pedig 134 eurót kérnek egy szállodaszobáért.

A felmérésben Abu Dzabi először került fel a legdrágább tíz város közé. Az áremelkedés mértéke 23 százalék volt, amivel Abu Dhabi megközelítette Dubait. Mindez jól tükrözi a térségben lezajló gazdasági fellendülést - áll a közleményben.

Észak-Amerikában a szállodaárak stagnálnak: New Yorkban ugyanannyit, Houstonban három százalékkal, San Franciscóban két százalékkal kellett kevesebbet fizetni a szobákért.

A világ szállodapiacán növekvő szobaárakkal működnek a hotelek, ám a drágulás 2007-hez képest valamelyest lelassult. A felmérés készítői arra számítanak, hogy a helyzet konszolidálódása után az árnövekedés megáll majd, a hotelek tartani tudják jelenlegi kihasználtsági szintjüket.

A HRG elemzése piaci adatokon illetve olyan szállásfoglalási árakon és tarifákon alapszik, amelyeket 2008. január és július között brit ügyfelek fizettek. Az árakat a 2007. évi hasonló adatokkal vetettük össze.

HRG Budapest szállodaárak
Kapcsolódó cikkek