Cégvilág

Miért ment ki a Szigetre a szakállamtitkár? Itt a válasz

A Sziget Fesztivál látogatói naponta mintegy 500 köbméter hulladékot „termeltek” - a szemét térfogata azonban csökkent, a Fesztiválon debütáló magyar találmánynak is köszönhetően.

A fesztivál résztvevői elsősorban műanyaghulladékokat, jellemzően ásványvizes és üdítős PET palackokat helyeztek el az eseményre telepített szelektív hulladékgyűjtőkbe, vagy vittek vissza valamilyen jelképes ajándékért a Hulladékcsere Pontra. Ezen hulladékok egy része azonban már eredeti térfogatának 1/12 részére zsugorítva került a gyűjtőedényekbe, mivel a Budafilter 94 Kft. a Szigeten mutatta be új fejlesztésű, folyamatos üzemű THERMO PRESS elektromos PET palackzsugorító berendezését, amely a Zöldövezet Társulás standján várta az érdeklődőket.

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő berendezést - amelyet egyebek mellett Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára és Viszkei György, az ÖKO-PANNON Kht. ügyvezető igazgatója is kipróbált - az ősszel már az ÖKO-Tech kiállításon mutatja be a hazai és külföldi hulladékgazdálkodási szakembereknek a gyártó.
 
Az új fejlesztésű, folyamatos üzemű THERMO PRESS elektromos palackzsugorító berendezés a PET palackokat az eredeti térfogatuk 1/12-ed részére zsugorítja össze, átlagosan mindössze 20-30 másodperc alatt. A Hulladékcsere Pont mellé telepített berendezés teljesen automatikusan működött, így a szelektíven gyűjtő szigetlakók - miután eltávolították a címkét és a kupakot – saját maguk kezelhették azt.
 
„Nagyon örülünk a THERMO PRESS Szigeten tapasztalt sikerének. Úgy látjuk, hogy a fiatalok megértették a rendszer működésének lényegét, azaz a térfogatcsökkentés révén lehetővé váló helytakarékosság alapvető szempontjait.” – mondta Simon Lajos, a Budafilter 94. Kft. ügyvezető igazgatója.
 
„A PET palackok zsugorítása nemcsak az olyan nagy rendezvényeken teszi könnyebbé és kényelmesebbé az életünket mint a Sziget, de ezáltal hatékonyabbá válhatnak a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszerek is, hiszen a THERMO PRESS rendszerrel összezsugorított PET palackok jóval kisebb helyet foglalnak el a gyűjtőedényekben, ebből adódóan pedig a szelektív hulladékgyűjtő rendszereket kiszolgáló gyűjtőkocsiknak kevesebbszer kell fordulniuk, ami a költség megtakarítás mellett a légkörbe kerülő CO2 mennyiséget is csökkenti” – tette hozzá az igazgató.
 
Az elektromos PET palackzsugorító berendezéssel összezsugorított palackok kevesebb, mindössze 3% idegen anyagot tartalmaznak, ellentétben a zsugorítatlan, vagy mechanikusan tömörített palackokkal, amelyeknél ez az érték 15-17%. A jóval tisztább zsugorított PET palackokból akár ismét PET palack is készíthető.
 
A készülék sikereit jelzi, hogy hazánkon kívül való elterjesztése az adott országok kormányzatainak támogatása mellett van napirenden többek között Kínában, Szlovéniában, az Egyesült Arab Emírségekben, Kanadában és Svájcban is. A folyamatos üzemű berendezést, a Szigeten tapasztalható kedvező fogadtatását követően, ősszel az ÖKO-Tech kiállításon mutatja be a szakmai közönségnek a gyártó Budafilter 94. Kft.
 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott Zöldövezet Társulás tagjai az ÖKO-Pannon Kht. a Clean Code, az ÉAI Kht., a Hulladék Munkaszövetség, a Polyduct Zrt., a Sant Egyesület, a Zalai HUKE Kft. valamint a Zöldfok Zrt.

Viszkei György Thermo Press Oláh Lajos ÖKO-PANNON Kht. ÖKO-Tech
Kapcsolódó cikkek