Cégvilág

"Nem jó, hogy a politika beleszól a szakmai kérdésekbe" - Kétséges az almademonstráció sikere

Kétséges, hogy eredményes lehet-e az almatermelők blokádja a hazai felvásárló cégek előtt - mondta a VGO-nak Szabó József, az ágazati szereplőket tömőrítő FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szerinte nem jó, hogy a mostani demonstrációval a politika beleszól az almapiaci szakmai kérdésekbe, holott a két területet külön kellene választani egymástól. Mint ismert, mától a gazdálkodók a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek szervezésében meg kívánják akadályozni, hogy a meghatározó kelet-magyarországi feldolgozók almát vásárolhassanak, egyúttal pedig szállítási bojkottra szólítják fel a termelőket. A megmozdulás oka, hogy a gazdálkodók az ipari minőségű alma (az úgynevezett léalma) kilójáért legalább 30 forintot szeretnének kapni, miközben a feldolgozók - az almasűrítményárak világpiaci csökkenésére hivatkozva - 15-20 forintot hajlandók fizetni.

Tudomásul kell venni, hogy az idén a léalmaárak nyomottak - közölte Szabó József. Hozzátette: a termelők a későbbiekre nézve a szervezettség növelésével és a minőség javításával könnyíthetnének helyzetükön. Hiába kapnák meg ugyanis most a 30 forintos fevásárlási árat, ettől a rossz termelési szerkezet nem változna és a problémák időről-időre újratermelődnének. Nálunk az ipari és az étkezési termény aránya az idén 60-40 százalékos lesz, míg Nyugat-Európában 10 százalék alatti mennyiségű léalmát szüretelnek le a gazdálkodók - állapította meg az elnök.

Szabó József Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
Kapcsolódó cikkek