Cégvilág

Déli Áramlat: újabb lépés

Jóváhagyták a Déli Áramlat gázvezeték Szerbiát átszelő szakasza megvalósíthatósági tanulmányának a tervezetét.

A Déli Áramlat orosz-olasz gázvezeték Szerbiát átszelő nyomvonalának tervezetéről és a Szerbiának a Déli Áramlaton keresztül szállítandó gáz mennyiségéről egyeztetett, illetve állapodott meg kedden a szerbiai Novi Sadban a Gazprom és a Srbjagas vezetése. Az orosz küldöttséget Vlada Ruszakova igazgatósági tag, egyben a Gazprom stratégiafejlesztési osztályának vezetője vezette, házigazdája Szasa Ilics ügyvezető vezérigazgató volt, tette közzé a Gazprom. A felek legközelebb novemberben, Moszkvában találkoznak.

A keddi szerbiai megállapodásra azt követően kerülhetett sor, hogy január 25-én megszületett a részletes szerb-orosz kormányközi megállapodás, február 25-én pedig együttműködést indított a Srbijagas és a Gazprom a Szerbián keresztüli gáztranzit beruházás előkészítéséről. Közös munkacsoport dolgozik a feladaton, mielőtt létrejönne a projektre a vegyes vállalat.

A szerbiai megvalósíthatósági tanulmány csak egy része a teljes projektének, hiszen a cső Oroszországból a Fekete-tenger fenekén átvezetve, majd Kelet- és Közép -Európát átszelve halad. A közlemény nem írja, de lendületet adhatott az ügynek a szerb-orosz kormányközi megállapodás napokban történt, szerbiai parlamenti ratifikálása.

A kormányközi megállapodások parlamenti ratifikálására ugyan nincs szükség, de úgy tudjuk, hogy az orosz társaság biztosabbnak és megnyugtatóbbnak érezné a beruházás magyarországi hátterét is, ha a magyarországi honatyák is rábólintanának a Déli Áramlat projekt Magyarországra vonatkozó részére. Mindazonáltal Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, hogy nincs napirenden az érintett magyar-orosz kormányközi megállapodás parlament elé vitele.

Déli Áramlat Srbijagas Gazprom
Kapcsolódó cikkek