Cégvilág

Éger: januártól 30 százalékos béremelést!

Ha kormány nem teljesíti a MOK 30 százalékos béremelési kérését, az orvosok tömegesen szerződést bontanak, vagy sztrájkba lépnek. A tárca tervet készített a humán erőforrás helyzetének javítására.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) 30 százalékos béremelést kér január 1-től az egészségügyben dolgozók számára. A szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követelést, az orvosok tömegesen szerződést bontanak, vagy sztrájkolnak.

Éger István közölte: az érdekérvényesítés formáiról nagygyűlésen döntenek majd az ágazat dolgozói. Hangsúlyozta: a kormány egészségügyet érintő béremelési terve nem ad garanciát az orvosok és az egészségügyi dolgozók pályán tartására, itthon maradására és utánpótlására. Éger István úgy fogalmazott: egy törvény megalkotását is szorgalmazzák, amely azt tartalmazza, hogy a mindenkori kormány 2013-ig milyen ütemezésben garantálja az ágazat bérfelzárkóztatását. Az orvosi kamara elnöke emlékeztetett: Magyarország uniós csatlakozása óta 3 ezer orvos hagyta el a pályát, illetve vállalt munkát külföldön.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte: Székely Tamás miniszter még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójaként, áprilisban megállapodott a kamara vezetésével az alapellátásban dolgozók helyzetének javításáról, és ennek értelmében 7,1 milliárd forint plusz forrást kaptak az orvosok. A humán erőforrás helyzetével pedig a kétéves egészségfejlesztési programban foglalkozik.

A programot a nyár elején fogadta el a kormány, a majd a társadalmi vitát követően, az abban javasolt véleményekkel kiegészítve - várhatóan a jövő héten - ismét tárgyal róla. Átalakítanák a képzés és szakképzés rendszerét cél, hogy visszanyerje presztízsét az egészségügyi szakma - jelentette ki a tárca vezetője.

orvossztrájk HR program bérharc
Kapcsolódó cikkek