Cégvilág

Egy majd negyvenéves történet vége: megszűnik az UEFA-kupa

Az Európai Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy a 2009/2010-es szezontól megváltozik az UEFA-kupa neve: jövőre már UEFA Európa Liga néven fut a sorozat – tudósít a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján.

Az új név mellett kisebb-nagyobb változások is lesznek. A második legrangosabb európai kiírásban negyvennyolc csapat vesz részt majd a csoportkörökben.

A változások jót tesznek majd a történelmi sorozatnak, ami nagyon fontos mind az UEFA, mind pedig az európai labdarúgás számára - mondta ezzel kapcsolatban Michel Platini, a szövetség elnöke. Az új struktúra lehetővé teszi, hogy újabb országok csapatai méressék meg magukat a kupában. A sokszínűség Michel Platini szerint mindenképpen új dimenziót nyithat a kontinens labdarúgásában.

Az első UEFA-kupa mérkőzést még 1971-ben játszották, korábban a sorozatot Vásárvárosok Kupájának nevezték. Utóbbit a Ferencváros egyszer megnyerte, 1965-ben, majd ezt követően ’68-ban a zöld-fehérek, ’69-ben pedig az Újpest bukott el egy döntőt (a Leeds illetve a Newcastle United ellen).



Amióta a sorozatot UEFA-kupának hívják a Videoton jutott a legtovább: a fehérváriak 1985-ben a második meccsen a spanyol fővárosban 1-0-ra megverték a Real Madridot, a hazai mérkőzésen azonban 3-0-s vereséget szenvedtek, így a második helyen végeztek.

Újpest Ferencváros UEFA-kupa Videoton Platini
Kapcsolódó cikkek