Cégvilág

"Félnek az emberek" – Óriás ingatlanprojekteket fenyeget a pénzpiaci válság az USA-ban

A Wall Streeten jelentkező krízis nem csak a pénzügyi világot érinti rosszul. Úgy tűnik, az Egyesült Államok legnagyobb ingatlan-beruházásai sem menekülnek. A World Trade Center és az Atlantic Yards projektek megvalósítása késik.

"Félnek az emberek. Még ha egy projekt profitábilisnak tűnik is, nem fektetnek be, mert nem tudják, mi fog történni" - elemezte a helyzetet az AP-nek Tom Geurts, a New Yorki Egyetem Shack Institute for Real Estate professzora.

A Lehman Brothers és az AIG partnerei országszerte több mint 50 milliárd dollárt fektettek az ingatlanüzletbe országszerte, most pedig nem tudhatják, mi lesz ezek sorsa. A New York-iak részben fellélegezhetnek, mivel a Barclays PLC megvásárolta a Lehman 1,7 milliárd dollárra becsült központi épületét és a munkatársak jó részét is megtartja majd. Michael Bloomberg szerint a döntés nagyon jól jön, máskülönben ugyanis tízezer ember került volna az utcára, és azt is el kellett volna dönteni, mit kezdjenek az egy millió négyzetlábnyi üres irodával.

Nem mindenki maradhat ugyanakkor a megszokott irodájában. A válság másik vezéráldozatát, a Merrill Lynch-et több befektető is megkörnyékezte már. Tárgyalások kezdődtek a World Trade Center-beli irodák építéséről is, de a bank kiszállt, kiderült ugyanis, hogy a szeptember 11-i emlékművel együtt a teljes World Trade Center beruházás késében van. A Ground Zero fejlesztését irányító Larry Silverstein ugyanakkor még tegnap is megerősítette: bízik abban, hogy a több mint hatmillió négyzetlábnyi iroda gazdára talál. "Ahogy New York magához tért a szeptember 11-ei terrortámadások után, úgy fog rendbe jönni most is" – szögezte le Silverstein. Az idő viszont sürgeti a befektető, ha ugyanis nem készül el 2013-ra, elveszíti három új torony megépítésének jogát.

Bruce Ratner, a brooklyni Atlantic Yards projekt irányítója óvatosabb volt és már korábban leállította az óriás-beruházást, ameddig nem talál vevőt a készülő irodaépületekre. A West Side elhagyott, külső részén eközben egy százezer négyzetméteres projekt kezdődne meg. A beruházó Related Co. a Goldman Sachs-et választotta partnerének, de a megvalósításhoz szükséges források még távolról sem biztosítottak.

Az elemzők szerint a szervezeti hovatartozással nem rendelkező, spekulatív célú építkezőknek el kell halasztaniuk terveiket. Kétségtelennek látszik az is, hogy a kereskedelmi fejlesztéseket hosszabb távra kell tervezni, mivel senki sem szeretné a tartozásait fizetni egy üres épület után. A szakértők ugyanakkor bíztatónak tartják a Columbia Egyetem és a Goldman Sachs főhadiszállásának további terjeszkedését, sőt, a Ground Zero épülő öt irodaházát is.

world trade center ingatlan épít beruház
Kapcsolódó cikkek