Cégvilág

Fricska a stúdióknak: DVD másoló programot hoz ki a RealNetworks

A mai naptól harminc dollárért kapható a RealNetworks programja, amely teljes DVD-k másolását teszi lehetővé. A cég szerint a szoftver kényelmi szempontokat szolgál és nem kifogásolható, Hollywood viszont biztosan összevonja szemöldökét a lépés miatt.

A RealDVD a cég tájékoztatása szerint teljes DVD-k másolására képes, azaz a filmeken kívül az extrákat, képanyagokat is segít a számítógépre menteni. A harminc dolláros program minden Windows-alapú rendszeren fut, és a vezérigazgató szerint "megnyerő és felelős termék, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megtegyék, amit mindig is szerettek volnak" – nyilatkozta a New York Times-nak Robert Glaser.

Csakhogy a hollywoodi stúdióknak minden bizonnyal lesz néhány szavuk a program ellen, amely megtámadja több mint egy évtizede őrzött DVD-birodalmukat. Az elkövetkező események elképzeléséhez elég visszaemlékezni arra, milyen jogi bonyodalmakat és persorozatokat eredményezett a Napster megjelenése, illetve önmagában az a tény, hogy a felhasználók könnyedén átmásolhatták a CD-k tartalmát számítógépükre.

"Rent, rip and return" – hirdeti az új jelszó, amely azt jelenti: a fogyasztó kikölcsönzi, feltöri és lemásolja, majd visszaviszi a DVD-t, ahelyett, hogy megvenné azt. Az évi 16 milliárd dolláros DVD-eladási bevételt Hollywood az elektronikai gyártókkal közösen akarta megóvni, ennek köszönhetően vezették be a kódolást, ami viszont nem sok sikerrel járt. A Motion Picture Association of America az események után rohanva öt éve már beperelte és csődbe vitte azt a céget, amelyet az DVD X Copy szoftvert forgalmazta azoknak, akik továbbra is le akarták másolni a DVD-ket. Csakhogy ez az eset csepp a tengerben: a weben azóta is számos ingyenesen használható DVD-program érhető el. Ráadásul azok, akik ilyen szoftvereket használnak, általában sokat interneteznek is és semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a filmet akár közvetlenül letöltsék egy illegális fájlmegosztóról.

A RealNetworks vezérigazgatója szerint az elmúlt időszakban körvonalazódott, hogyan lehetne kezelni a helyzetet a szabályozott másolás segítségével. Ennek értelmében a RealDVD-vel elvileg csak egy másolat készíthető az eredeti hordozóról, amely csak az adott számítógépen játszható le. A felhasználó legfeljebb öt másik géppel oszthatja meg a filmet, de csak akkor, ha egyenként húsz dolláros szoftver-díjat fizet ezért. A technológia nem működik a Blu-ray lemezeken, amelyeket az iparág még szigorúbban őriz. A szoftvert a Real.com és az Amazon.com forgalmazza majd a közeljövőben.

kölcsönzés DVD másolás vásárlás
Kapcsolódó cikkek