Cégvilág

Mire figyeljünk használt autó vásárlásakor? Óvatosan a hitellel

Évi 400 ezer használt autó cserél gazdát Magyarországon – derül ki egy friss felmérésből. A levetett gépjárművek legfőképpen kedvező áruknak köszönhetik népszerűségüket. Érdemes azonban szakemberekkel átvizsgáltatni a kiszemelt autót, mielőtt megvásárolnánk.

Nyílt titok, hogy amint kigurul egy új autó a márkakereskedésből, szinte azonnal tíz-húsz százalékot veszít az értékéből. Ennek igen egyszerű a magyarázata, mégpedig az, hogy használatba vették. Így talán nem is meglepő a Magyar Lízingszövetség kimutatása, amely szerint a gépjármű-finanszírozási piacon mind nagyobb szerepet játszanak a használt autók. 

„Tavaly közel négyszázezer használ tautó cserélt gazdát Magyarországon, és nagyjából a negyedüket készpénzre vásárolták meg” – mondta el a Reggel.hu érdeklődésére Bakó Zoltán, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének titkára. A szakértő szerint azoknak, akik inkább hitelre akarnak gépjárművet venni, érdemes előre kiszámolniuk, hogy a törlesztőrészletekkel együtt összesen mennyi pénzből fog kijönni az autó.

Sokakat ér ugyanis meglepetésként, amikor magas törlesztőrészlet mellett olykor csak dupla áron juthatnak hozzá az áhított autóhoz. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett a következő néhány pontban azokat a hasznos tudnivalókat gyűjtötte össze a Reggel.hu, amelyeket nem árt szem előtt tartani, amikor használt autó vásárlására adjuk a fejünket:

Óvatosan a hitelellel

A használt gépjárművek egyik hátránya, hogy nehezebb finanszírozási körülmények között lehet csak hozzájuk jutni. Így például jóval magasabb a teljeshiteldíj-mutató (THM) – ez azt mutatja meg, hogy az adott kölcsön ténylegesen mennyibe kerül a hitelfelvevőnek –, mint az új gépjárműveknél. Ha ennek ellenére hitelre kívánjuk megvásárolni a kiválasztott gépjárművet, érdemes hitelközvetítő segítségét kérni.

Biztonságban szervizkönyvvel

Az európai uniós szabályok szerint minden új gépjárműre legalább két év garancia jár, amely idő alatt a tulajdonosnak meghatározott időközönként, vagy a megtett kilométerek után el kell vinnie autóját kötelező szervizelésre. Amennyiben ezt a szabályt betartja, úgy a garancia, és így a szervizkönyv is érvényes marad a megszabott időre, függetlenül attól, hogy a gépjárműnek ki a tulajdonosa. Ezét érdemes olyan használt autót választani, amelynek még érvényes szervizkönyve van, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén garanciálisan javítják a járművet a kijelölt szervizben.

Mindig jár a szavatosság

A magyar jogszabályok szerint a használtautó-kereskedőknek legalább fél év szavatosságot kell biztosítaniuk minden eladott gépjármű esetében. A jótállás és a szavatosság között mindössze annyi a különbség, hogy ez utóbbi esetében az eladó azért vállal felelősséget, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejtett hibája, amely csak később fog kiderülni.

Szakértő átvizsgálás

Ma már számos trükkel lehet roncsautóból ránézésre új autót barkácsolni, így érdemes szakemberre bízni a használt gépjármű teljes átvizsgálását. A márkakereskedésekben nagyjából tízezer forintért a fényezésen át az utolsó csavarig átvizsgálva megbízható állapotfelmérést kaphatunk a kiszemelt kocsiról.

Regisztrációs adó

A hazánkban forgalomba helyezett személygépkocsik, lakóautók és motorkerékpárok után regisztrációs adót kell fizetni. Az egyszeri összeget a használt autók sem úszhatják meg, igaz, ezek a járművek kedvezményesebb sávba esnek. Az mértéke a személygépkocsi műszaki tulajdonságaitól, a környezetvédelmi osztályba sorolásától, valamint első forgalomba állításának időpontjától függ.

használt autó szavatosság hitel szervízkönyv átvizsgálás
Kapcsolódó cikkek