Cégvilág

Nézze meg a világ legöregebb cégvezetőit - Galéria

A nyugdíjkorhatáron túl is lehet valaki sikeres vezető. Az üzleti világban például meglepően sok az idős ember: médiamogulok, befektetők és nagyiparosok - írja a Figyelő.

John McCain szenátor: 72 évével minden idők legidősebb amerikai elnökjelöltje az első mandátumukra pályázók között. Igaz, ezt ki is használja, amióta kampányol, előrehaladott korát igyekszik részint pozitív tulajdonságként – bölcsességként – megjeleníteni.

Sumner Redstone, a Viacom és a CBS 85 éves elnöke minden nap hajnali 5-kor kel, úszik, lovagol, szobakerékpározik, taposógépen edz, és a piacok nyitásáig még a pénzügyi jelentéseket is átolvassa. A 77 esztendős Rupert Murdoch reggelente bokszol néhány menetet személyi edzőjével, mielőtt újra kézbe venné globális médiabirodalmának ügyeit. Hugh Hefner, a Playboy 82 éves főszerkesztője számára elég edzés lehet a posztjából adódó kiváltságok gyakorlása.

Azért persze az időskor sem önérték: számítások szerint az öregfiúk vezette tőzsdei társaságok többsége az elmúlt öt évben rosszabbul teljesített az érintett indexnél. Nem így Warren Buffett aki által irányított Berkshire Hathaway árfolyama például 59 százalékkal emelkedett ez idő alatt. Az idősek nagyobb időintervallumra rendelkeznek összevetési pontokkal, s ott van az egy életen át kiépített gazdag kapcsolatrendszerük.

Az ilyesmi pedig jól jöhet a kockázatok mérlegelésekor és a lehetőségek kiaknázásában. „Sokkal szabadabban gondolkodom a kockázatvállalásról. Nem fog megállni a Föld, ha tévedek” – mondja Harold Burson, aki 1953-ban társalapítója volt a Burson-Marsteller pr-cégnek, és 87 évesen ma is ad tanácsokat blue-chip ügyfeleknek.


[enews_gallery id='229336']

Hugh Hefner Sumner Redstone Rupert Murdoch John McCain
Kapcsolódó cikkek