Cégvilág

Román cégre tett ajánlatot a cseh repülőgépgyártó

A cseh AERO Vodochody kötelező érvényű vételi ajánlatot tett a román IAR Ghimbav repülőgépgyárra.

Az AERO Vodochody (AERO), Csehország legnagyobb repülőgépgyártó vállalata, benyújtotta az IAR Ghimbav román repülőgépgyár állami tulajdonban lévő részvényeinek megvásárlására vonatkozó, kötelező érvényű vételi ajánlatát a román privatizációs ügynökséghez (AVAS), tudatja az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény. 

Az AVAS által megvételre kínált 12,2 millió a román repülőgépgyár jegyzett tőkéjének 64,89 százalékát teszi ki. A részvények 35,11 százalékát magánbefektetők birtokolják.

A IAR Ghimbav privatizációs pályázatának részvételi dokumentumait a cseh AERO, a francia Eurocopter, a román Rups, az UTI Systems, a Grivco és a RO Mike Trade vásárolta meg, de végül csak két vállalat nyújtott be kötelező érvényű vételi ajánlatot. Ezek egyike az AERO.

A privatizációs szervezet döntésében a felkínált vételár 95 százalékos súllyal esik latba, a vállalat fejlesztésére fordított beruházások 5 százalékban befolyásolják a döntést.

Egyidejűleg az AERO előrehaladott tárgyalásokat folytat a román privatizációs ügynökséggel az Avioane Craiovában - Románia egyetlen katonai repülőgépgyárában - meglévő, 80,9 százalékos állami részesedés megvásárlásáról is. Az AERO május 16-án nyújtott be 16,3 millió euró értékű ajánlatot az Avioane Craiova állami részére.

A folyamatban lévő romániai pályázatok részét képezik az AERO hosszú távú stratégiájának, amely szerint a vállalat kelet-közép-európai repülőgépipari holdinggá kíván válni.

A Penta Investments Ltd. 100 százalékos tulajdonában lévő AERO világelső a sugárhajtású katonai gyakorló-kiképző repülőgépek gyártásában. 1919-es alapítása óta a vállalat több mint 11 ezer repülőgépet gyártott.

Penta Investments Ltd. Aero Vodochody IAR Ghimbav
Kapcsolódó cikkek