Cégvilág

Sláger a Palatinus és a Dagály - Végre több volt a strandoló

Az idei szezonban minden budapesti strandon több volt a látogató, mint tavaly nyáron: összességében 30%-kal nőtt a vendégforgalom - vagyis megállt az évek óta tartó vendégszám csökkenés. Több mint 620 ezren strandoltak a fővárosban májustól augusztus 31-ig annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a fürdőzésnek, négyszer annyi eső esett a nyár közepén, mint tavaly.

A bevételek azonban csak kismértékben nőttek, hiszen - az idén bevezetett vendégcsalogató kedvezmények miatt - mintegy 22%-kal csökkentek az átlagos jegyárak.

A szezon legnépszerűbb újdonsága, az ú.n. „Strandváró Napok” voltak. Ennek keretében hétfőtől szombatig minden nap más-más strand fogadta féláron a vendégeket. Egy-egy ilyen akciós napon az adott intézményben megháromszorozódott a strandolók száma.

A Strandváró Napok, a családi jegy és az egyéb akciós jegyárak lehetővé tették, hogy az „árérzékeny” közönség is gyakrabban strandolhasson.

Kedvező fogadtatásra talált, hogy a „Strandváró Napok” pozitív tapasztalatai alapján újra megnyitott a Pünkösdfürdői strand is. Idén nyáron ez volt Budapest legolcsóbb fürdőhelye. Az egyik legszebb fővárosi strandra naponta mintegy 700-an - összesen mintegy 30 ezren látogattak el. Ennek oka valószínűleg az, hogy így már fel tudta venni a versenyt az ingyenes fürdőzési lehetőségekkel, pl. az Omszki-tóval is. Ugyanakkor az is tény, hogy Pünkösfürdő két másik, környékbeli strandról is magához vonzott vendégeket: a Rómairól naponta 300, a Csillaghegyiről napi 50-100 embert.

A szezon két legnépszerűbb strandja a Palatinus és a Dagály volt. A nyár legforgalmasabb napja pedig augusztus 15, amikor a Palán 7756-an fürödtek. A Dagályon augusztus 4-én volt a csúcs 6085 vendéggel. A júliusi rossz időjárás nem kedvezett a strandoknak, a 31 napból 15 esős volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban afrikai hőhullám hozott rendkívüli kánikulát.

A szezon legjobb hónapja az augusztus volt: az összes fürdőbe, csak ebben a hónapban 160 ezerrel többen vettek jegyet, mint tavaly. A 7 strand nyári forgalma a teljes vendégforgalom mintegy felét adta idén.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett 15 fürdőhely közül 5 kizárólag a nyári hónapokban üzemel (Palatinus Strand, Csepeli Strand, Római Strand, Paskál Strand, Pünkösdfürdői Strand), és augusztus 31-én bezárt. Kivétel a Dagály, ahol a nyári medencék majd mindegyike szeptember 30-ig még működik, októbertől pedig fürdőként üzemel tovább szauna és masszázs szolgáltatással.

A Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda se zár be teljesen, szeptembertől fedett, fűtött medencével uszodaként működik tovább ugyancsak szauna és masszázs szolgáltatással, kedden és csütörtökön pedig hosszabb ideig, este 9-ig tart majd nyitva.

ár jegy strand Palatinus Paskál Dagály
Kapcsolódó cikkek