Cégvilág

Vészhelyzet után – Nem értik a betegek, mit kell tenniük

Száznegyven angol anyanyelvű páciens sorsát kísérte figyelemmel egy tanulmány, amelyből kiderült: a betegek 78 százaléka nem érti az orvosok utasításait. Ez megnehezíti, hogy az ambulanciák elhagyása után a pácienseknek az előírásoknak megfelelően folytassák a kezelést otthon.

A vizsgálat folyamán száznegyven angolul beszélő beteget kísértek el két, Michiganben található kórházba, azt figyelve, mennyire értik meg az orvosok utasításait. Az információkat négy kategóriába sorolták, ezek: a diagnózis, az ambuláns ellátás, az otthoni utókezelés és az újabb látogatás az orvosnál – tudósít a New York Times.

Az Annals of Emergency Medicine-ben publikált tanulmány eredményei szerint a betegek 78 százaléka legalább részben nem érti meg az instrukciókat, mintegy 50 százalékuk pedig minimum kettő vagy több területen bizonyult értetlennek. A legnagyobb zavar az otthoni kezelés terén jelentkezett: a betegek nem igazán értették a pihenéssel, sebkezeléssel kapcsolatos teendőket.

"Azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyszerűen nem képesek az öngondoskodásra" – jelentette ki Eric Coleman, a Colorado Egyetem kutató orvosa. A kutatók ennek illusztrálására ismertették egy húsz éves nő esetét, aki hasi fájdalmakkal fordult orvoshoz. Az ambulancián egy nemi úton terjedő betegséget diagnosztizáltak nála, tanácsokkal látták el és antibiotikumot írtak fel neki. A nő a felmérés kérdéseire válaszolva azt mondta: nem tudott róla, hogy kapott volna gyógyszert, nem ismertették vele a diagnózist és nem érti, miért kellene óvatosabb viselkednie a partnerkapcsolataiban.

A szakértők szerint a kórházak esetében is hasonló eredmények születtek, amelyek megmagyarázzák, hogy a társadalombiztosítás keretében kezelt páciensek 18 százaléka miért kerül vissza a kórházba az elbocsátást követő harminc napon belül. A tanulmány azt mutatja, hogy a jelenség jóval elterjedtebb, mint azt gondolták.

páciens beteg orvos diagnózis doktor kezelés
Kapcsolódó cikkek