Cégvilág

A billentyűzet nem biztonságos, minden gombnyomás árulkodó az adattolvajoknak

Minden egyes nyomás a számítógép billentyűzetén, jeleket bocsát ki. Ezt veszi alapul egy svájci kutatócsoport munkája, amely az adatok gyors és egyszerű ellopását célozza.

A Lausanne-i Politechnikum doktorandusz hallgatói kutatások során úgy találták, hogy a billentyűzet egyáltalán nem alkalmas érzékeny információk továbbítására, mivel az általa közvetített jelek könnyen lehallgathatóak – írja a BBC.

Az egyetemisták tizenegy különböző klaviatúrát teszteltek, USB és PS/2 által csatlakozókat vegyesen, sőt, kipróbálták a notebookokba épített billentyűzeteket is. Minden esetben négy támadási kísérletet hajtottak végre és legalább egy mindegyik típusnál bevált. Sőt, az egyik próbálkozásnál húsz méter távolságról is bevált a módszer.

A kutatás érdekessége, hogy a résztvevők állításuk szerint viszonylag olcsó antennákat használtak, amelyekkel a billentyűk által sugárzott elektromágnesességet fogták. Mint azt egy webes üzenetben leszögezték, a módszer bizonyára jelentősen fejleszthető nagyobb érzékenységű, fejlettebb antennákkal. A mérések részletes adatait hamarosan egy tudományos folyóiratban ismertetik a svájci kutatók.

kutat adatlopás klaviatúra billentyűzet
Kapcsolódó cikkek