Cégvilág

A gyógyítási kiadások nem sérülnek, de nem lesz béremelés az ágazatban

Béremelésre és a 13. havi fizetésre nem számíthatnak jövőre az egészségügyi dolgozók, de a megkezdett beruházásokat folytatják, s nem csökken a gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz kassza sem.

Az egészségügyi bizottság mai közel négyórás ülésén folyó vita után általános vitára alkalmasnak tartották a honatyák a jövő évi költségvetési tervet, az MSZP és a szabaddemokrata képviselők támogatták, a többi ellenzéki párt elvetette. Kökény Mihály a bizottság szocialista elnöke a VGO-nak elmondta: az ágazat költségvetése sem szakadhat el a makrogazdasági folyamatoktól, tudomásul kell venni, hogy a nemzetközi hitelkeretek biztosításának feltétele a szerényebb költekezés.

A költségvetési szigorítások nem érintik a gyógyítás dologi kiadásait, nem csökken a gyógyszer-, a gyógyászati segédeszköz- a gyógyfürdő ellátás kasszája, de az ágazatban sem lesz béremelés és nem számíthatnak a közalkalmazottak a 13. havi fizetés átmeneti kifizetésére. Az elnök szerint nincs szó arról, hogy a fejlesztések sérülnének. Az Országos Mentőszolgálatnál tovább folytatódnak az uniós forrásokból megkezdett beruházások, még a védőruha biztosítása is megkezdődik. A népegészségügyi programok is folytatódnak, amelyekhez jelentős forrás jut az uniós társadalmi megújulás operatív programból. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál azért szerényebb az előirányzat, mert például az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatok elkerültek onnan.

A jelentős beruházások is folytatódnak, köztük 2,7 milliárd forintból befejeződik az Országos Orvosi rehabilitációs Intézet korszerűsítése. A Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet bronhológiai részlegének eszközparkja 120 millió forintból lecserélhető, 1 milliárd forintos hemodinamikai beruházásra kerül sor az Országos Kardiológiai Intézetben, 1,2 milliárdot fordítanak az altatógéppark cseréjére. Négymilliárd forint nagyságrendben kerül sor oltóanyag beszerzésre, s 350 millió jut a védőnői szolgálat fejlesztésére.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a Nemzetközi Valuta Alappal (IMF) kötött titkos tárgyalásokon az egészségügyi kiadások visszafogásában kötelezte el magát a kormány Kökény azt válaszolta: az IMF nem támasztott semmiféle követelményt, kifejezetten a visszafogott költségvetési tervezést tanácsolta.

Kökény Mihály egészségügyi bizottság költségvetési terv
Kapcsolódó cikkek