Cégvilág

Agy-gép - Áttörés a gerincsérültek gyógyításában, videó

A Nature magazinban megjelenő tanulmány beszámol arról: a tudósok képesek az agyi jeleket közvetlenül a végtaghoz továbbítani és így megmozgatni a megbénult testrészt.

A Washingtoni Egyetem kutatói a gerincsérült betegekre összpontosítottak. Esetüknek a mozgást elindító "parancsok" nem képesek eljutni az agyból a megfelelő testrészhez, mivel az útvonaluk megszakad.

A tudósok most majmokon kísérletezve bebizonyították: mesterséges interfésszel is megvalósítható az agyi jelek közvetlen eljuttatása a testrészekhez – írja a BBC. Lent a New Scientist korábbi felvétele látható, amelyen egy majom közvetlenül, agyi jelekkel irányít egy robotkart.

Az "agy-gép interfésznek" nevezett szerkezet segítségével a kutatók a majmok agyának jeleit egy vezetékrendszeren keresztül eljuttatták a megbénult testrészhez, amely így visszanyerte mozgási képességét. A korábbi kutatások igazolták, hogy még a teljesen lebénult betegek is képesek a végtagok mozgatását célzó agyi jeleket generálni, akár évekkel a mozgás képességének elvesztése után is. Ha az agyi interfész sikeresnek bizonyul, emberek tömegei nyerheti vissza mozgási képességüket mesterséges végtagok használata nélkül.

Ráadásul a technológia elég fejlett ahhoz, hogy finoman koordinált mozgásokat is átvigyen, például csak a vádli egyik izmát mozgassa járás közben. A lehetőségeket tovább bővíti, hogy a majmokkal végzett kísérletek az agy rendkívüli rugalmasságát mutatták ki.

A tapasztalatok szerint az állatok szinte bármelyik agysejtjüket rá tudták venni arra, hogy a mozgással kapcsolatos parancsokat adjon. Vagyis nem csak az eredetileg a mozgást irányító agyterületet képesek mozgatásra használni, képességeik pedig gyakorlással gyorsan fejlődnek. Ebből az következhet, hogy a mozgatóközpont sérülése esetén sem reménytelen az interfész használata.

bénult majom agy végtag sérült
Kapcsolódó cikkek