Cégvilág

Az Aero Vodochody szerződést írt alá a Saabbal

A Saab Csehország legnagyobb repülőgépgyártó vállalatát, az AERO Vodochodyt (Aero) bízta meg a Gripen repülőgép-rendszer NATO követelményeket kielégítő fegyverfelfüggesztő csomópontjainak gyártásával. A gyártósor áttelepítése már idén ősszel megkezdődik az Aero csehországi gyártóüzemeibe.

A Saab ezenkívül a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá az Aeróval az L-159 harci és kiképző repülőgéprendszer marketingjéről és értékesítéséről. Ebben a megállapodásban a Saab és az Aero bizonyos gyártási munkacsomagokat is meghatározott.

Célunk, hogy fokozatosan tovább erősítsük pozíciónkat a repülőgép-alkatrész gyártási piacon, valamint a katonai és polgári repülőgépgyártás szegmensében egyaránt izgalmas megrendeléseket kapjunk. Örömmel fogadtuk ezt a megrendelést a Saabtól, amely tovább bővíti a repülőgépalkatrészeinket használó ügyfelek körét”– jelentette ki Igor Hulak, az Aero elnöke

„Az Aero Vodochody fontos partnerünk a csehországi Gripen ellentételezési programban. A fegyverfelfüggesztő csomópontokra adott megrendelés is szoros együttműködésünket bizonyítja. Nagyon örülünk a közös munkának” – nyilatkozta Bengt Littke, a csehországi Gripen Program igazgatója.

Az AERO Vodochody a.s. polgári és katonai repülőgépek és repülőgép-alkatrészek fejlesztésével, gyártásával, értékesítésével és támogatásával foglalkozik. A társaság a világ legrégibb repülőgépgyártói közé tartozó Aero - Aircraft Factory hagyományait folytatja. Jelenleg az Aero a Cseh Köztársaság legnagyobb repülőgépgyártója és a sugárhajtású kiképzőgépek legnagyobb globális szállítója.

Az Aero katonai programjának zászlóshajója, az L-159 harci és kiképző repülőgéprendszer, egy együléses könnyű harci gépből, egy kétüléses haladó kiképzőgépből, egy földi kiképzőrendszerből, egy bevetéstervező és  kiértékelő rendszerből, valamint egyéb támogató eszközökből és integrált logisztikai támogatásból áll. A rendszer már bizonyított a Cseh Légierőnél, jól kiegészíti a Gripen vadászgépeket a Nemzeti Légvédelmi Rendszerben, és sokféle feladatra alkalmas, a haladó és gyakorló vadász előképzéstől kezdve a földi haderő támogatásán át a felderítő bevetésekig és a légi harcig.

Saab Aero Vodochody repülőgép-gyártás Grippen
Kapcsolódó cikkek