Cégvilág

"Ereszd el az egeret" - A gyógytornász tanácsai számítógépezéshez

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. "Egészség és Harmónia" címmel előadás-sorozatot, amelynek aktuális témája a számítógép-használatból eredő egészségkárosodás.

"Számítógép – mozgásszervi panaszok – megelőzés" címmel Varga Terézia gyógytornász beszélt a számítógép használat káros hatásairól és tüneteiről, illetve ezek megelőzéséről.
Elmondta: a napi 7-8 órás ülés, a számítógépes munkához felvett kényszertartás olyan egyoldalú statikus és mechanikus igénybevételt jelent a mozgás-szervrendszer, különös tekintettel a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre az ízületet felépítő elemi struktúrákban.

"A tartós computer használat káros tünete az ujjakban és a csuklóban jelentkező feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás, nyak, váll, hát, deréktáji és végtag fájdalmak, amelyek erőtlenséget, mozgáskoordinációs zavarokat, szempanaszokat, fáradtságérzetet és a koncentráció csökkenését okozza. A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott."

A RSI (Repetitive Strain Injury) nevű  tünet-együttes a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok és a helytelen ülőhelyzet okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodásainak gyűjtőneve. "Ha az intő jeleket nem vesszük komolyan, a gyógyulás hosszadalmassá válhat, sok számítógép használó azonban nincs tudatában munkája káros hatásainak, pedig egyszerű változtatásokkal, kicsit nagyobb odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért." – tette hozzá.

A gyógytornász beszámolt arról a felmérésről, amelynek keretében naponta átlagosan 7.41 órát számítógépező embereket kérdeztek. Ebből kiderült:  52 százalékuk már fordult háti-deréktáji fájdalmai miatt orvoshoz, 54 százalékuk egyáltalán nem sportol, panaszaik többsége a nap végére is megmarad, amely a folyamat krónikussá válását jelzi.

A gyógytornász a megfelelő munkahely kialakításához is adott tanácsokat:

  • Olyan székre van szükség, amelynek állítható a magassága, az ülőfelülete lefelé gömbölyített és combunkat teljes hosszában alátámasztja. Kell, hogy legyen karfája, a háttámlája pedig a
    lapockák alsó csücskéig érjen

  • A talpunk minden esetben támaszkodjon a talajon, lábaink vállszélességű terpeszben legyenek, fenekünket toljuk teljesen hátra. A comb és a lábszár szöge minimum derékszög legyen, de még jobb, ha ennél picit több, vagyis a csípőnk a térdnél magasabban helyezkedik el. Derekunk minden esetben legyen megtámasztva, használjunk derékpárnát, amely biztosítja a gerinc ágyéki szakaszának optimális, normál homorulatát. Egyenes háttal üljünk a gép előtt, vállunkat lazán engedjük le, a fejünket ne toljuk előre.

  •  Elkerülhetjük a szempanaszokat, ha a képernyőtől 40-70 cm távolságban ülünk, és indirekt világítást alkalmazunk. Kevésbé erőlteti meg a szemeket, ha világos alapon sötét betűket használunk. A szem fáradságát enyhíthetjük, ha időnként fekvő nyolcast rajzolunk a szemünkkel.
     
    A kar- és hátizmok kímélése érdekében a billentyűzet és az egér is közvetlenül előttünk helyezkedjen el, az egér használata során pedig a karunk maradjon a test mellett. Figyeljünk arra, hogy ezek az eszközök ne legyenek magasan, mert ezzel további terhet rakunk a nyak és vállöv izmaira.


  • A gépelés során figyeljünk arra, hogy a felkar a test mellett függőlegesen, az alkar vízszintesen helyezkedjen el. Nagyon fontos, hogy harminc perc gépelés után 1-2 másodpercre lazítsunk, és egy óra eltelte után iktassunk be tíz perc szünetet.

  • A gyógytornász közölte: "Ereszd el az egeret!" című CD-jükön a tornagyakorlatok mellett a fájdalom és más tünetek megelőzéséről is informálódhatnak az érdeklődők.
  • szék gyógytornász ülés egészség egér számítógép
    Kapcsolódó cikkek