Cégvilág

Hogy nézett ki Köln 2000 évvel ezelőtt? Nézze meg 3D-ben

Egy, a világon egyedülálló projekt keretében sikerült modellezni a római kori Köln városát, amelynek utcáin így bárki virtuális látogatást tehet.

A felhasználók a Colonia 3D honlapon tekinthetik meg a 2000 évvel ezelőtti város virtuális 3D-s modelljét, így mindenki megismerheti az akkori település méreteit és elhelyezkedését. Ezenkívül lehetőség van a 3D-s ókori és a jelenlegi várostérkép összehasonlítására is – tudósít az SG.hu.

Az alkalmazás elkészítése során a potsdami egyetem számítógépes grafikusai különleges algoritmusokat használtak. Az ókori település körülbelül akkora kiterjedésű volt, mint a mai Köln belvárosa.

"A kihívás abban rejlett, hogy a nagy pontosságú, részletgazdag és 3D-s épületmodelleket interaktív módon is elérhetővé tegyük az emberek számára. Ugyan már eddig is voltak hasonló programok, azok azonban inkább animációk voltak és nem interaktív módon látogatható megoldások. A római kori Köln modellje ezért egyedülálló. Azt szeretnénk, hogy ha később lehetőség lenne a mai és az akkori település virtuális 3D-s összehasonlítására" - hangsúlyozta Jürgen Döllner.

Döllner és kollégái úgy vélték, hogy mindez csak a kezdet és a jövőben egyre több város jelenteti majd meg a 3D-s modelljét a világhálón. A programot a Kölni Egyetem Archeológiai Intézete, a Kölni Szakfőiskola Nemzetközi Dizájniskola (KISD), a Római-germán Múzeum, valamint a Potsdami Egyetem Hasso Plattner Intézetének munkatársai közösen alkották meg.

A fejlesztőmunka Jürgen Döllner professzor (Hasso Plattner Intézet) és Michael Eichhorn (KISD) vezetésével kezdődött és három éven át tartott.

római kolónia 3D virtuális Köln
Kapcsolódó cikkek