A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) irányítói már régen elhatározták, hogy egy korszerű labdarúgó stadion építésére próbálják meg "rávenni" az államot, ezért 2007 nyarán elkészítették a Puskás Ferenc Stadion lebontásának és a helyén egy új létesítmény építésének PPP konstrukcióban történő előzetes megvalósíthatósági tanulmányát. Az ÖTM minisztere ezen koncepciót áttanulmányozta, és a konkrét vizsgálatát szakértőkkel elvégeztette. A szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy a Népstadion és Intézményei területén érvényben lévő egyik bérleti szerződés a Magyar Labdarúgó Szövetség által kialakított koncepciót nem teszi megvalósíthatóvá, így más megoldást kellett keresni - és találni.

A sportot felügyelő miniszter felkérte az IMG-t, a világ legnagyobb sportmarketing cégét az MLSZ elképzeléseinek üzleti elemzésére. Az IMG válasza negatív volt, figyelembe véve a jogi elemzés által is biztosított adatokat. Kijelenthető tehát, hogy a Puskás Ferenc-stadion, csak állami költségvetésből 50 milliárd forintot meghaladó ráfordítással valósítható meg, úgy, hogy a stadion soha egyetlen évben sem lesz nyereséges, és a beruházás nem térül meg soha.

Az ezt részletező információk birtokában a labdarúgó szövetség megrendelt az IMG-től egy tanulmányt, arra vonatkozóan, hogy mekkora stadion valósítható meg és működtethető nyereségesen Budapesten, s felkérték a tanácsadót néhány konkrét helyszín vizsgálatára is. Ennek eredményeképpen egyértelműen bebizonyosodott, hogy 30 ezer fős stadion működtethető nyereségesen , ez az a befogadóképesség, amelyben belátható időn belül megtérül a

A Magyar Labdarúgó Szövetség ekkor megbízást adott a Schön Építészirodának egy tanulmányterv elkészítésére (különféle részletek az elképzelésekről ide kattintva megtekinthetőek). Az MLSZ elnöke tárgyalásokat kezdeményezett Gyenesei István miniszterrel az MNV tulajdonában lévő NUSI kezelésében lévő Fehér úti 6,6 hektáros terület tartós használatbavételéről.

Az elnök tájékoztatta a pénzügy- és a gazdasági minisztert az MLSZ elképzeléséről, koncepciójáról, ugyanakkor a szövetség képviselői tárgyaltak stadionüzemeltetési szakértőkkel, az IMG-vel, és a Sportfive-val, s számos más stadionspecialistával. Az elmúlt több mint egy év munkájának eredményeképpen kialakult egy konkrét elképzelés a Magyar Nemzeti Labdarúgó Aréna tervéről.

A létesítmény várható helyszíne a budapesti X. kerületi Fehér út. Az aréna befogadóképessége: 31 200 fő (mely 12 500 fővel bővíthető). A stadionban 34 üzleti box (10+10 személyes), 1200 biznisz-, s 200 VIP-szék lesz. A létesítményben található egy futballmúzeum, s 12 üzlet hasznosítására nyílik lehetőség. Az MNLA kizárólag labdarúgó stadion, a ma ismert összes fontos technikai vívmánnyal. A nézőtér minden egyes ülőhelye fedett, valamennyi székből a pálya minden négyzetmétere belátható.

A létesítmény kiválóan alkalmas sportesemények megrendezésére, koncerthelyszínként, céges üzleti találkozók lebonyolítására. Az épületben létesülő 1000 négyzetméternyi iroda hasznosítható. Az így felépítendő komplexum beruházási költségkerete: 45 millió euró, azaz alig több mint 11 milliárd forint. A befektetés 20 év alatt megtérül - precíz, szakszerű, gondos üzemeltetés mellett.

Látványterveket az új stadionról láthat.