Cégvilág

Kevesen voltak, de nem adják föl

Tízezer embert hívott meg a ma délelőtti nagygyűlésre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, ám alig két-háromszáz háziorvos jelent meg a fővárosi Körcsarnokban.

Azért szervezte szombat délelőttre a MOK az alapellátásban dolgozók jövőjét körvonalazandó tanácskozást, hogy " a politika ne érezhesse, hogy munkaidőben balhézni" akarnak - fogalmazott Éger István a mai tanácskozáson. Az elnök nem titkolt keserűségét csak tetézte, hogy a tanácskozásra meghívott egészségügyi miniszter is távol maradt. A gyűlés célja az volt, hogy döntsék el a doktorok, milyen eszközzel kívánják érvényesíteni érdekeiket, ám " alig párszáz ember nem dönthet, széllel szemben nem lehet..." utalt a mondásra az elnök. A kicsi ám lelkes közönséget emlékeztette

Éger István a februári nagygyűlésre, ahol közel háromezer háziorvos tett hitet jövőjük, s ezzel a betegek zavartalan ellátásának javítása mellett, ám azóta kevés jó történt. Ugyan az áprilisi népszavazás által megsemmisült vizitdíjat kompenzálta a kormány, még ha nem is így nevezte - folytatta az elnök, ám a 7,5-8 milliárd forintos, teljesítményhez kötött többletjuttatás nem hozta rendbe a már korábban forráshiányos alapellátást. Ezért kérte és kéri a MOK a törvényi garanciát az orvosi életpálya modell bevezetésére, ennek részeként pedig, hogy 2013-ig az európai orvosi bérek 75 százalékát érje el a magyar doktorok fizetése, aminek első lépéseként januártól 30 százalékkal kellene emelni a jövedelmeket. El kell érni, hogy legalább a közalkalmazotti alapbérnek megfelelő pénzhez jussanak a gyógyítók - tette hozzá.

Szükség lenne a jelenlegi duális finanszírozás (az önkormányzat fejleszti a rendelőt, az OEP pedig a működést finanszírozza) eltörlésére és az amortizáció beépítésére a biztosítótól járó tb-apanázsba. Rendezni kellene a 2000-ben bevezetett praxisjogot is, hiszen az elöregedő háziorvosi kartól nincs aki átvegyes a praxist. Az egyik felszólaló szerint a rezidensek elhagyják az országot, egyáltalán nem vonzó számukra a pálya, így nem lesz aki gyógyítja majd a betegeket. A MOK szerint az egészségügyi törvények tervezett módosítása sem segít a helyzetükön, azokból kimaradt a humán erőforrás helyzetének rendezése.

Gerle János, a MOK alelnöke úgy fogalmazott:a kissé foghíjas nagygyűlés oka a most zajló gazdasági-pénzügyi válság is, ám azt azok idézték elő, akik az egészségügyből közgazdaságtant csináltak. Utalt a megalázó fizetésekre, példaként említette, hogy a debreceni megyei kórházban 200 forintért ügyelnek óránként a belgyógyászok, de nem jobb a helyzetük az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak sem. Ezért azt kellene tenni, hogy visszautasítják a megalázó fizetést, ám ellátják a betegeket, s vissza kellene szerezni az emberek elvesztett bizalmát.

A tanácskozáson részt vevő Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke úgy fogalmazott: hiába remélték, hogy az ágazat új vezetői partnernek fogadja őket, ez elmaradt, s "olyan rombolás történik az ágazatban, amire az ország újkori történelmében nem volt példa."

nagygyűlés MOK alapellátás
Kapcsolódó cikkek