Cégvilág

Majdnem Photoshop, ingyen - töltse le az új GIMP-et innen!

Az ingyenesen használható GIMP képszerkesztő legfrissebb változata új képességekkel ruházza fel a szoftvert. Így a profi szoftverekhez közelít a free program.

A GIMP (letöltés itt) a GNU Image Manipulation Program szavak kezdőbetűiből összeálló mozaikszó. Az eredetileg linuxos alkalmazás egy ingyenesen terjeszthető, nyíltforrású képeditáló eszköz, amivel olyan feladatok oldhatók meg, mint a fotóretusálás, képek létrehozása.

Alapfunkcióinak sokasága, ingyenessége mellett rendelkezik még egy fontos tulajdonsággal: a fejlesztők a bővíthetőségre hegyezték ki a szoftvert. Ez azt jelenti, hogy számos plugin és kiterjesztés létezik hozzá, amivel ténylegesen szinte minden műveletet meg lehet valósítani, ami digitális képekkel kapcsolatban felmerülhet. Script-felületének köszönhetően pedig az egyszerűbb feladatoktól kezdve az összetett eljárásokig könnyen automatizálni lehet a gyakrabban használt tevékenységeket – írja a Terminál.hu.

Az új, 2.6-os változat jelentős korlátot döntött le. A Generic Graphics Library (GEGL) támogatása révén megszűnt a színcsatornánkénti 8 bites gát - immár képes 32 bites színmélységre is a szoftver. A GIMP szöveges eszköze már támogatja az automatikus tördelést és újrafeltöltést abban az esetben, ha a szövegterület átméretezésre kerül, valamint bővültek a tinta és ecset eszközök, illetőleg a szabadkezes kijelölés lehetőségei. A 2.6-os változat fejlődést hozott a pluginek szempontjából is. Emellett apróbb, a kezelői felületet érintő változások is helyet kaptak.

Photoshop képszerkesztő grafikus program GIMP
Kapcsolódó cikkek