Cégvilág

Növelni kellene a gyógyítási alapdíjat, fogy az orvosi és a nővérkar

Januártól 10 százalékkal kellene növelni a mostani, 146 ezer forintos kórházi gyógyítási alapdíj összegét. Kevés az orvos, kritikus a szakdologzók hiánya az onkológiai és pszichiátriai osztályokon.

A Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének felméréséből az derült ki, hogy év végére elérheti a 68 milliárd forintot a kórházak adóssága, csupán 13 százalékuknak pozitív az egyenlege. A múlt évi kórházi kapacitáscsökkentések súlyos helyzetbe hozták az egyetemi klinikákat is, ha a 29 súlyponti (többségében megyei és kiemelt városi) kórházat veszik alapul, az derül ki, ezekhez képest a területi kisebb gyógyintézmények finanszírozási bevétele 91, míg az egyetemeké 87 százalékra csökkent.

A létszámcsökkenés elemzése még hátravan, ám tény, hogy jelentős az orvos és az ápolói létszámhiány a kórházakban, különösen az onkológiai és a pszichiátriai osztályokon kevés a szakdolgozó. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nincs utánpótlás. Székely Tamás szakminiszter lapunknak azt mondta: az egészségbiztosítási alap megtakarításának felhasználásáról még nincs döntés.

ápoló hiány adósság orvos
Kapcsolódó cikkek