Cégvilág

Tízmilliós "fekete profit" havonta - A netbűnözőkre is hat a válság

A PandaLabs kutatásai szerint a kiberbűnözőket is érzékenyen érinti a gazdasági válság: a bankcsődökkel és a tőzsde ingadozásával együtt alakul a feketegazdaság is.

A PandaLabs újonnan nyilvánosságra hozott kutatásai szerint a kiberbűnözők, és az általuk működtetett "online feketegazdaság" is rendkívül érzékeny a gazdasági élet változásaira. A bankcsődökre reagálva például az online "kampányok" az elmúlt hónapokban megváltoztak: a statisztikák azt mutatják, hogy az ún. adathalász (phishing) támadások visszaszorulóban vannak, helyette pedig új, jóval közvetlenebb módszerekkel próbálkoznak a bűnözők.

"Nem olyan régen hívtuk fel a figyelmet arra, hogy hamis antivírus termékek megvételére próbálják meg rávenni a felhasználókat a csalók" – mondta el Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. Az adathalász támadások áttételesek, hiszen banki jelszavakra és hozzáférésekre irányulnak; a hamis vírusirtós próbálkozásokkal a csalók már közvetlenül a pénzre utaznak. Számításaink szerint mindezzel nagyjából 10 milliós profitot termelnek az online feketegazdaságnak havonta.

A szakemberek szerint a csalások egyre kifinomultabbak, és egyre jobban szervezettek lesznek: az összehangolt támadások eredményeképpen a profit is növekszik. "Természetes a fordított arányosság a gazdaság és az online feketegazdaság között" – fűzte hozzá Sándor Zsolt.

A gazdasági vészhelyzetben az emberek nagyobb figyelmet fordítanak a pénzügyekre, esetleg nem is intéznek pénzügyeket, hanem kivárnak. Ilyen esetekben a bűnözőknek sokkal nagyobb támadást kell indítani, hogy azonos eredményt érjenek el.

feketegazdaság vírus antivírus adathalász panda
Kapcsolódó cikkek