Cégvilág

A migrénes fejfájásban is van valami jó - Megvéd a rák ellen

Egy friss kutatás meghökkentő eredménye azt mutatja: azoknál a nőknél, akik rendszeresen migréntől szenvednek, harminc százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata, mint nem fejfájós társaiknál.

"Azt találtuk, hogy a migrénes fejfájással küzdő nők esetében harminc százalékkal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nincsenek ilyen panaszaik" – nyilatkozta a Reuters-nek Fred Hutchinson Cancer Research Center munkatársa, a kutatás vezetője. Az eredmények a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban jelennek meg, először tárva fel a migrén és a mellrák kapcsolatát.

A szakértő szerint a kockázat csökkenése legtöbb mellrák típus esetében észlelhető. A Seattle-i orvos csoport egyelőre nem érti, mi lehet a pontos összefüggés a mellrák és a migrén között, de valószínűsítik, hogy a hormonok játsszák a főszerepet mindkét esetben.

A női nemi hormonok ugyanis bizonyos esetekben felelősek a daganatos betegség kialakulásáért és a migrénes fejfájásért is. Ezt támasztja alá, hogy a hányingerrel, fény- és hangérzékenységgel járó migrén nők esetében kétszer, háromszor akkora, mint a férfiaknál.

Dr. Christopher Li szerint ha egy nő hormonszintje alacsony, kisebb eséllyel alakul ki nála mellrák, viszont nagyobb eséllyel lehet migrénje – a kutatás vezetője szerint ez lehet a kapcsolat a két jelenség között.

kutatás mellrák orvos hormon migrén fejfájás
Kapcsolódó cikkek