Cégvilág

Aki lopott fémet vesz, nem vár a hatóságra

Jelenlegi formájában számos kis- és középvállalkozás helyzetét lehetetlenítené el a fémlopások visszaszorítását célzó törvénytervezet.

Ez áll a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a Magyar Fémhulladék Forgalmazók és Feldolgozók Szövetsége (Fémszövetség), valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közös állásfoglalásában.

A négy szervezet lapunkhoz eljutott véleménye szerint az Országgyűlés elé minap beterjesztett tervezetbe a szakma több észrevételét beépítették, ám az előterjesztés továbbra is 15 napos tárolási kötelezettséget írna elő minden fémhulladékra, ez a gyakorlatban éves szinten több milliárd forintos veszteséget okozhat az ágazat cégeinek.

Ugyanis a fémkereskedelem napi tőzsdei árak alapján zajlik, márpedig mind a nemzetközi, mind a hazai vas- és nemvasfémpiacon már egy héten belül jelentős árváltozások szoktak történni. Így ez a kitétel az egész fémkereskedelmi tevékenységet ellehetetlenítené azáltal, hogy teljesen kiszolgáltatná a kereskedőket a piaci árak változásainak.

Az előírás azzal a céllal született, ha valahol elloptak valamilyen fémet, a hatóságnak legyen lehetősége azt a beolvasztás előtt megtalálni. Azonban ez a gyakorlatban teljesen alkalmazhatatlan lenne, hiszen ha valaki rosszhiszeműen lopott árut vesz át, akkor nem vár 15 napot, míg megjön a hatóság. Emellett a rendszer hatékonyságához a hatóságnak az összes lopási esetben – minimum évi 3-4000 – minden engedélyes telepet végig kellene látogatnia, és akkor még ott vannak az illegális, engedély nélküli telepek is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

fémipar Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége telep Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete MGYOSZ hulladék
Kapcsolódó cikkek