Cégvilág

Aláírásgyűjtés az önkéntes orvosi munka bojkottjáért

Aláírásgyűjtést kezdeményezett a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége - jelentették be a két szervezet mai nagygyűlésén.

Az egészségügyi szervezetek azt szeretnék kideríteni, hogy mekkora a támogatottsága a tagságon belül annak a kezdeményezésnek, amely a kötelező munkaórán felüli önkéntes munka bojkottját célozza meg.

Éger István, a kamara elnöke úgy fogalmazott: az évek óta zajló folyamatok veszélyeztetik az orvosok egzisztenciáját, az jövő évi költségvetés elfogadása pedig reálbércsökkenést jelent számukra. Szerinte a bérfelzárkóztatást jogszabályban kellene garantálni az orvosoknak. Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint a 13. havi bér elmaradása és a bérbefagyasztás további elvándorláshoz vezet az ágazatban, pedig már jelenleg is 8-9 ezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyi rendszerből.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a tanácskozáson elmondta: a pénzügyi válság miatt megváltoztatott költségvetésben is nominálértékben 10-15 milliárd forinttal több jut az egészségügyi kasszába jövőre, mint idén.

egészségügy kamara nagygyűlés
Kapcsolódó cikkek