Átpalackozás? – Magyarként adhatják el az olasz importbort
Érdekes eltérés tapasztalható az olasz borimportra vonatkozó statisztikák között. A KSH szerint tavaly 260 ezer hektoliter olasz bor érkezett az országba, ám az uniós és az olasz kimutatások ennél jóval nagyobb, 430 ezer hektoliteres mennyiségről szólnak.
(Ez a 3,5 millió hektoliteres múlt évi hazai termelés 8-12 százalékát tette ki.) Ágazati szakértők úgy vélik, felvetődik annak gyanúja, hogy a behozott tételek egy része ellenőrizetlen csatornákon vagy magyar borként (át)palackozva jut el a fogyasztókhoz, ezért indokolt lehet az import szigorúbb vámhatósági ellenőrzése is.
Az olasz borokat importáló vállalkozásokra egyébként öszszesen 1,7 millió forint minőségvédelmi bírságot szabott ki augusztus óta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) borminősítési igazgatósága – mondta Szőke János igazgatóhelyettes.
Az MgSZH azért ellenőrizte kiemelten az Olaszországból származó nedűket, mert az ágazati szervezetek jelzései szerint a látványosan megugró behozatallal kifogásolható termékek is érkeznek a magyar piacra (VG, 2008. október 31.). A mostani átfogó vizsgálat a közeljövőben zárul le, de a hivatal – szúrópróbaszerűen – folytatja az ellenőrzést.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható


