Cégvilág

Az év menedzsere díjasai

A Magyar Logisztikai, Beszer-zési és Készletezési Társaság (MLBKT) az Év Logisztikai Menedzserének Hír József Gyulát, a Hungarorak Kft. ügyvezető partnerét, az Év Beszerzési Menedzserének pedig Horváth Ferencet, a Magyar Televízió beszerzési és logisztikai vezetőjét választotta. Az elismeréseket a szervezet novemberi kongresszusán adták át.

Hír József Gyula 1990-ben hozta létre a magyarországi McDonald’s étteremhálózat teljes körű logisztikai kiszolgálását ellátó szervezetet. A társaság a HAVI Global Logistics GmbH (korábbi nevén Alpha Management GmbH) magyarországi leányvállalata, a HAVI Group tagja, a McDonald’s Magyarország Étteremhálózat Kft. kizárólagos disztribútora. A Hungarorak 2001-től más partnerek számára is nyújt szolgáltatást. A cég a működését bérelt raktárakkal kezdte, majd zöldmezős beruházásként létrejött a gyáli logisztikai központ, amelyet Hír József Gyula irányításával – Magyarországon szokatlanul rövid idő alatt és minőségben – hoztak létre.

A társaság fontosabb működési jellemzői: 97 kiszolgált étterem, évi mintegy 32 ezer tonna áru – ez a mennyiség az élelmiszerek mellett az éttermek működéséhez szükséges egyéb anyagokat is jelenti. A gyáli raktár 2700 négyzetméter területű (augusztusban kezdődött ennek 5200 négyzetméteresre történő bővítése), a kezelt áruféleségeknek megfelelően különböző hőmérsékleti zónái vannak. A kiszállítást speciális gépkocsikkal végzik, amelyek a szállítás folyamán egyidejűleg négy különböző hőmérsékleti igényt képesek kielégíteni.

Az ügyvezető partner rendkívüli figyelmet fordít a minőségi követelmények érvényesítésére. A kft. minőségi mutatói a 100 százalékot közelítik. Kezdetektől, a törvényi előírást jóval megelőzően bevezették a HACCP-rendszert. A kft. 2003-ban megkapta az ISO 14001 környezetvédelmi tanúsítást, 2007 tavaszán – a logisztikai vállalatok közül elsőként! – szerezték meg az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági tanúsítást. A cég működését kezdetektől a törvényesség, a szociális érzékenység, az üzleti tisztesség és az élelmiszer-biztonság biztosítása jellemzi.

Hír József Gyula vezetésével a kft. folyamatosan fejleszt és fejlődik. Az elmúlt években több olyan projektet is megvalósítottak, amelyek eredményeként lényegesen javultak a hatékonysági és a gazdasági mutatók, a partnerek felé pedig nőtt a szolgáltatás minősége. A társaság logisztikai szolgáltató tevékenysége a passzív, tároló-kiszállító tevékenységből aktív, valós logisztikai szolgáltató tevékenységgé fejlődött, amelynek során az éttermeket nemcsak ellátják a szükséges árukkal, hanem kezelik azok teljes beszerzési-raktározási tevékenységét. A Hungarorak Kft. fejlődése, működése példaértékű a magyarországi logisztikai szolgáltató- szakmában – áll az elismerés indoklásában. Ebben Hír József szerepe meghatározó, eredményei elvitathatatlanok.

Az Év Logisztikai Menedzsere közel két évtizede a hazai logisztikai szakma meghatározó személyisége. Tagja az MLBKT-nak, az MLSZKSZ-nek, a BDSZ-nek és a Joint Venture Szövetségnek. Rendszeres résztvevője szakmai konferenciáknak, és folyamatosan publikál szakmai folyóiratokban.

Horváth Ferenc, az Év Beszerzési Menedzsere közgazdászként végzett a Szent István Egyetemen, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetének vezetési és szervezési szakközgazdász-képzésén vesz részt. A Magyar Televízió Zrt.-nek 2006-tól beszerzési és logisztikai vezetője. Feladatai közé tartozott a jelenleg is irányítása alatt álló központosított beszerzési szervezet és rendszer kialakítása. Részt vett a társaság reorganizációs folyamatában, s irányítja az MTV logisztikai szervezetét.

Munkaterületén kezdetben még a személyi és tárgyi feltételek is csak részben voltak biztosítottak. Néhány hónap alatt áttekintette a feladatokat, megismerte a társaság működését, szükségleteit, majd kiadta a beszerzési tevékenységet átfogóan szabályozó beszerzési szabályzatot, és irányításával bevezették a most is alkalmazott rendszert.

A jelenleg ötfős gárdát tudatos csapatépítő tevékenységgel kovácsolta össze, amely jó munkahelyi légkörben eredményes munkát végez. Az elmúlt évben mintegy 450 millió forint megtakarítást elérve, kezdeményező, együttműködő és hozzáértő magatartásával kivívta az MTV munkatársainak és a beszállítói piacnak az elismerését. Évente csaknem 800 beszerzési eljárást bonyolítanak le, amiből mintegy 50 a közbeszerzési.

Horváth Ferenc szakmai tevékenysége nem ér véget az MTV kapuinál. Felelősséget érez a magyar beszerzési és közbeszerzési gyakorlat fejlesztéséért, s jobbításáért, aktív és elkötelezett tagja az MLBKT Beszerzési Vezetők Klubjának. Kezdeményezte a közbeszerzésben tevékenykedő vezetők és oktatók közötti együttműködés kialakítását. Az Év Beszerzési Menedzsere vezette szervezet komoly szakmai fejlődésen ment keresztül az elmúlt három évben. Az eredmények jelentőségét külön kiemeli, hogy azokat egy állami tulajdonú szervezet gazdálkodási keretei között érte el – derül ki a díj odaítélésének indoklásából.


Tisztújítás

Az MLBKT novemberi tisztújító közgyűlésén a tagság két évre szavazott bizalmat az új elnökségnek.

A testület élén nem történt változás, továbbra is Kiss Péter (disztribúciós igazgató, Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt.) látja el az elnöki teendőket, s Chikán Attila (egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem) maradt a társelnök.

A 13 elnökségi tagból azonban öt új.

A testület élén nem történt változás, továbbra is Kiss Péter (disztribúciós igazgató, Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt.) látja el az elnöki teendőket, s Chikán Attila (egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem) maradt a társelnök.

A 13 elnökségi tagból azonban öt új.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek