Cégvilág

Az IMEC és a Panasonic kutatási szerződést kötött a legfejlettebb CMOS technológiák és a More than Moore területén

Az IMEC nanoelektronikai kutatási központ és a Panasonic Corporation közös kutatási megállapodást írt alá a félvezetők, hálózatok, vezetéknélküli technológia és az orvosbiológia területén. A kutatásokat a Leuven-i (Belgium) létesítményben, illetve az IMEC kutatási egységében fogják végezni, amely a Holst Központban működik Eindhovenben (Hollandia).

A Panasonic 2004. óta vesz részt központi partnerként az IMEC közös kutatási programjában, amely a legfejlettebb félvezető-technológiákkal foglalkozik, hogy felgyorsítsa a nyílt fejlesztéseket ezen a területen. A világ első, tömeggyártásban előállított “rendszer a chipben” megoldása 65nm-es és 45nm-es csíkszélességgel, mint például a Panasonic “Uniphier ®” fejlesztése, az IMEC-kel folytatott közös kutatás eredményeit alkalmazza.

Most az IMEC legtöbb kutatási területére kiterjedő, átfogó közös kutatási program azzal fogja kezdetét venni, hogy az együttműködést a fejlett félvezető-feldolgozási technológiáról kiterjesztik a félvezetők alkalmazási területeire. Ebből a célból az IMEC területén 2008 decemberében Panasonic IMEC Központot hoznak létre. Kutatási-fejlesztési tevékenységet fog folytatni a hálózati technológiák, így például a dinamikusan újrakonfigurálható, szoftveres rádió (SDR), az egészségügyi és életmód-megfigyelésnél alkalmazható, ultra-alacsony energiafogyasztású vezetéknélküli kommunikációs technológia és az orvosbiológiai technológia, például a következő generációs bioszenzorok területén. Az utóbbi időkben a “rendszer a chipen” (SoC) fejlődésének köszönhetően a fogyasztói elektronika továbblépett a nagyobb teljesítmény, a kisebb méretek és az alacsonyabb energiafogyasztás irányába.

A félvezetős technológiák jövőbeli fejlődése és több más technológiával való integrálása várhatóan tovább fogja szélesíteni az alkalmazási területeket. Annak érdekében, hogy ez a fejlődés és a különböző technológiákkal való integráció felgyorsuljon, elengedhetetlen a világ első osztályú kutatási intézményeinek együttműködése. A Panasonic megnöveli kutatási-fejlesztési tevékenységét a hálózatok, az egészségügyi készülékek és félvezetős technológiák területén egy környezetbarát, mindenkit magában foglaló, hálózatokkal összekapcsolt társadalom megvalósítása érdekében.

A Panasonic a legfejlettebb technológiák esetében tovább fogja gyorsítani kutatási-fejlesztési tevékenységeit azáltal, hogy kiterjeszti közös kutatási programját az IMEC-kel, amely a világ egyik kiemelkedő nanoelektronikai kutatási központja, és egyben a világ vezető kutatási központja a félvezetős technológiák alkalmazásai területén.

Panasonic More Than CMOS
Kapcsolódó cikkek