Cégvilág

Fekete negyedévet zárt a Ford

A Ford a harmadik negyedévben 129 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el. A vállalat további költségcsökkentéseket és készpénzállományának növelését tervezi és további 10 százalékkal csökkenti munkabér-jellegű kiadásait Észak-Amerikában.

A harmadik negyedévében a Ford 1,174 millió gépjárművet értékesített világpiacon, a tavalyi azonos időszak 1,487 millió darabjával szemben. Emiatt az árbevétel 41,1 milliárd dollárról 32,1 milliárdra csökkent. Az üzemi eredmény pedig – a különleges tételeket nem számolva – mínusz 2,7 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 194 millió dolláros profittal. Az adózott eredmény közel 3 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,31 dolláros veszteséget mutatott, míg 2007 harmadik évnegyedében még csak 24 millió dolláros, részvényenkénti 1 centes volt a veszteség.

A vállalat bruttó készpénzállománya szeptember 30-án 18,9 milliárd dollár volt, míg három hónappal korábban még 26,6 milliárd dollárral rendelkezett. A csökkenés elsősorban a működési veszteségnek, a működő tőke értékcsökkenésének és a Ford Credit részére történt szubvenciós kifizetéseknek tudható be – közölte a Ford Motor Co. Mindazonáltal 300 millió dolláros költségcsökkentést is sikerült elérni annak ellenére, hogy az alapanyagárak 1 milliárd dollárral növekedtek. Az év első kilenc hónapjában a vállalat globálisan 3 milliárd dollárral csökkentette költségeit, s ez a tervek szerint év végéig eléri a 4 milliárd dollárt.

A Ford Motor európai személyautó gyártó leányvállalata, a Volvo, a harmadik negyedévben 458 millió dollár adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel ezelőtt elszenvedett 167 millió dollárral. A megnövekedett veszteség az értékesítések és a termékmix kedvezőtlen alakulásának következménye. A harmadik negyedéves forgalom az egy évvel ezelőtti 3,8 milliárd dollárról 2,9 milliárd dollárra csökkent. A vállalat átszervezésének részeként a Volvo világszerte 6000 alkalmazottjától válik meg, amelyből 1200 ügynökségi munkavállaló.

negyedév Volvo Ford veszteség harmadik
Kapcsolódó cikkek