Cégvilág

Holnap este kékbe borul a Szabadság szobor

A holapi Nemzetközi Diabétesz Világnapon a hazai betegszervezetek is csatlakoznak az új világkampányhoz, a Gellért hegyen kék fénybe borul a Szabadság szobor. Magyarországon 1 millióra tehető a betegek száma.

Hazánkban a legújabb felmérések szerint 5-6 százalékra tehető a cukorbetegek száma, s a tendencia további növekedést jelez. Tekintve, hogy minden felismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset, feltételezhető, hogy immár több mint 1 millió magyart érint valamilyen formában e betegség - hangzott el a Nemzetközi Diabétesz Világnap (IDF) mai sajtótájékoztatóján, amelyet minden év november 14-én, az inzulin felfedezőjének – Frederick Banting születésnapján rendeznek meg.

Az elmúlt évben az IDF vezette „Közösen a cukorbetegségért” elnevezésű kampány új szimbólumot alkotott a világnaphoz, a kék színű kört. A jelkép jelentése pozitív, hiszen a kör – mint forma – számtalan kultúrában az élet és az egészség szimbóluma. A kék szín az égre utal, ami alatt minden nemzet egyesül, illetve ez a színe az ENSZ zászlajának is. A kék kör így a Föld cukorbeteg közösségének azt az egységét jelenti, ami válasz a betegség járványszerű terjedésére. A tavaly megújult kampány egyik új és látványos eleme az úgy nevezett „Emlékmű kihívás” (Monument Challange). Ennek keretében a tavalyi évben a Világnap szervezői felhívást tettek közzé abból a célból, hogy a legjellegzetesebb épületeket és tereptárgyakat kék fénnyel világítsák ki a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából. Az elmúlt évben 279 szobor, épület vagy egyéb jellegzetes építmény vált a remény jelzőfényévé, ez évben pedig már több mint 500 helyen gyúlnak ki a kék fények. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége. Így holnap, a Nemzetközi Diabétesz Világnapon 2008. november sötétedéstől kék fénnyel világítják meg a Szabadság szobrot a Citadellán, ezzel az akcióval Magyarország is csatlakozik az idei 500 résztvevő helyszínhez, így részesei lehetünk az egyik legnagyobb szabású és legátfogóbb nemzetközi kezdeményezésnek. Ennek során olyan emblematikus épületek és szobrok borulnak kék fénybe mint a gízai piramisok és a Szfinx, a Rio de Janeiro-i óriás Jézus-szobor, az Empire State Building, az Eiffel torony vagy Japánban a Kamakura-i nagy Buddha szobor.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek