Cégvilág

Ilka kontra Milka – Nem lesz újabb Rudolf nevű túródessszert

Továbbra is nélkülözniük kell a Túró Rudi rajongóinak Ilka Rudolfot, a hűtött túródesszertet, miután a Fővárosi Bíróság az "Ilka kontra Milka perben" helybenhagyta a szabadalmi hivatalnak a védjegybejegyzést elutasító határozatát.

Évek óta tart a vita a Túró Rudi-piacon, nevezetesen, előjöhet-e a maga Ilka Rudolfjával Ilka Gábor családi vállalkozása, avagy ilyen névvel felejtse el a hűtött túródesszertet, mert az összetéveszthető a Milkával.

A pécsi testvérpár családi nevük alapján Ilka Rudolfnak nevezte el az édességet, amelynek az akkori csomagolása kék volt, s az Ilka Rudolf felirat mellett egy kék-fehér tengeri malac volt látható. Az egyik cég próbaképpen csaknem százezer darabot le is gyártott Ilka Rudolfból – tudósít a Népszabadság.

Az Ilka és Társa Bt. 2005-ben kérte a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a kék alapon kék-fehér csíkos tengeri malacos Ilka Rudolf védjegyként való bejegyzését. A Milka csokit gyártó Kraft Foods Schweiz Holding AG azonban felszólalt a védjegy lajstromba vétele ellen. A hivatal elutasította a bejegyzési kérelmet. Az indoklás szerint a Milka és az Ilka szavak csupán egyetlen betűben különböznek egymástól, ami "magas fokú" hasonlóságot eredményez.

Ilkáék ezután indítottak pert a Kraft Foods ellen, s a Fővárosi Bíróságon hétfőn kezdődött perben a szabadalmi hivatal határozatának megváltoztatását kérték. Álláspontjuk szerint kizárólag a családnevüket kívánták használni, s nem arra törekedtek, hogy összetéveszthető legyen a Milkával.

A Fővárosi Bíróság elutasította Ilka Gáborék kérelmét. Az indoklás szerint az asszociációs kapcsolat megállapítható. A testület utalt arra az európai bírósági gyakorlatra, miszerint a jó hírű védjegy esetében az összetéveszthetőséghez elegendő a hasonlóság alacsonyabb foka is, így a védjegy védelmet élvez. Ami pedig a családnévre való hivatkozást illeti, a bíróság leszögezte: a kérelmet az Ilka és Társa Bt. nyújtotta be, azonban egy gazdasági társaság nem hivatkozhat a családnévre.

- A döntés ellen fellebbezést fogunk benyújtani a Fővárosi Ítélőtáblához. Az édesipari piacon pedig mindenképpen meg fogunk jelenni egy termékkel, amelynek egyelőre sem az összetevőit, sem a csomagolását nem kívánjuk nyilvánosságra hozni - mondta érdeklődésünkre Ilka Gábor.

rudi Milka édesipar túró desszert bíróság Rudolf piac
Kapcsolódó cikkek