Cégvilág

Irán az olajtermelés további csökkentését javasolja

Irán arra szólította fel a Kőolajexportáló Országok Szervezetét(OPEC), hogy csökkentsék a kitermelést további napi 1-1,5 millió hordóval a hónap végén Kairóban tartandó találkozójukon.

Mohammad Ali Khatibi OPEC-ügyekben illetékes helyi vezető szerint a szervezetnek tovább kell csökkenteni a kitermelést, miután a pénzügyi válság miatt mérséklődik a kereslet a kőolaj iránt.

A szervezet - amely a világ kőolajtermelésének mintegy 40 százalékát adja - a múlt hónapban döntött arról, hogy napi 1,5 millió hordóval csökkenti a termelést a kőolaj árának meredek csökkenése miatt: miközben júliusban még rekord magasságban volt a kőolaj ára, 147 dollár volt hordónként, jelenleg még a 60 dollárt sem éri el.

Pénteken az északi-tengeri Brent januári lejárata 2,00 dollár gyengüléssel 54,24 dolláron fejezte be a napot. A West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 1,20 dollárral 57,04 dollárra süllyedt.

Az árak folyamatos lemorzsolódása arra késztette az OPEC vezetőit, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze, erre a tervek szerint november 29-én Kairóban kerül sor. Kérdés, hogy egy esetleges újabb kitermelés-csökkentésnek mi lesz a hatása. A szervezet október 24-én napi 1,5 millió hordóval csökkentette kvótakötelezett tagjai termelési összkvótáját a szeptember óta érvényes napi 28,808 millió hordóról. A döntés után közvetlenül csökkent a kőolaj ára, s azóta sem tudott tartósan 60 dollár fölé kapaszkodni.

Az iráni OPEC-illetékes szerint a kitermelés további csökkentése megteremthetné az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között és stabilizálhatná az árakat. Irán bevételeinek 80 százaléka származik az olajexportból, az ország az OPEC második legnagyobb exportőre, napi 4 millió hordó kőolajat termel.

olajtermelés kőolaj OPEC kitermelés WTI Irán hordó Brent khatibi
Kapcsolódó cikkek